Mediji: IAEA pronašao tragove urana u iranskom postrojenju

Iran je u maju počeo postepeno da odustaje od obaveza preuzetih po nuklearnom sporazumu (Al Jazeera)

Uzorci koje je uzela agencija Ujedinjenih naroda u postrojenju u Teheranu pokazuje tragove urana, rekla su dva neimenova diplomata za agenciju Reuters, iako nisu mogli navesti da li su materijali korišteni prije nuklearnog sporazuma iz 2015. godine ili poslije. 

U izvještaju objavljenom u nedjelju navodi se da je jedan od diplomatskih izvora priznao da tragovi urana nisu visoko obogaćeni, što znači da nisu pročišćeni do nivoa ni blizu potrebnog za proizvodnju nuklearnog oružja. 

Iranski ministar Javad Zarif pozvao je Cornela Feruta, v.d. direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), i njegove inspektore da “sačuvaju principe profesionalnog rada, održe povjerenje i nastave obavljati svoje dužnosti nepristrano”.

IAEA istražuje porijeklo čestica i zatražio je od Irana objašnjanje. 

Teheran još nije odgovorio na ovo, rekle su diplomate, za koje Reuters nije naveo iz koje zemlje dolaze. 

Reuters je prvi put u aprilu objavio da je IAEA, koji nadzire nuklearni sporazum, istražio postrojenje i poslao uzorke na analizu. 

Američki i izraelski mediji su ranije objavili da uzorci sadrže radioaktivne materijale. 

Izraelski stav

U govoru prije godinu dana, izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji se protivi nuklearnom sporazumu, pozvao je IAEA da posjeti postrojenje, rekavši da se tamo nalazi 15 kilograma neutvrđenog radioaktivnog materijala koji je od tada uklonjen. 

IAEA nije odgovorio na zahtjev za komentar. Iranski zvaničnici nisu bili dostupni za izjave. 

Izraelski ambasador pri UN-u Danny Danon napisao je na Twitteru da je IAEA potvrdio izraelske navode.”Iranski režim mora odgovarati”, napisao je. 

“Znam da se IAEA bavi ovim. Ne želim da o tome raspravljam. Veoma je moguće da ću sutra nešto reći o tome”, kazao je Netanyahu na upit novinara. 

“Ali to je naravno veoma važno pitanje, to je najvažnije pitanje za našu budućnost.”

Smanjenje obaveza

Iran je u maju počeo postepeno da odustaje od obaveza preuzetih po nuklearnom sporazumu postignutom sa međunarodnim silama 2015. godine, kao odgovor na prošlogodišnje povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz tog sporazuma i uvođenje sankcija Teheranu. 

Cilj sporazuma je da se spriječi Iran da razvije atomsku bombu, a zauzvrat što se pridržava propisanih mjera da mu se povuče jedan broj međunarodnih sankcija. 

Teheran je međutim objavio da kreće u novu fazu smanjenja svojih obaveza, tako što skida svako ograničenja za istraživanja i razvoja u nuklearnoj oblasti.

Izvor: Al Jazeera i agencije