Boris Johnson neće tražiti odgodu Brexita

Johnson je izgubio većinu u parlamentu, izbacio je 21 pobunjenika iz Konzervativne stranke i nije uspio nametnuti nove izbore (Reuters)

Britanski premijer Boris Johnson drži se svog plana o Brexitu i neće tražiti novu odgodu izlaska Velike Britanije iz Evropske unije na samitu sljedeći mjesec, rekla su dvojica ministara nakon što je vladu potresla ostavka ministrice Amber Rudd. 

Nakon neočekivane ostavke ministrice rada i penzija Amber Rudd zbog Johnsonove politike, dvojica ministara rekla su da je premijer odlučan “držati se plana” o izlasku Britanije iz EU-a 31. oktobra sa ili bez sporazuma.

Johnson je izgubio većinu u parlamentu, izbacio je 21 pobunjenika iz Konzervativne stranke i nije uspio nametnuti nove izbore.

Nakon toga je ostavku podnio i njegov brat rekavši kako je rastrgan između porodice i nacionalnog interesa.

Ostavka ojačala krizu

Ostavka Rudd u subotu zbog vladinog nesrazmjernog fokusa na pripremanje Brexita bez sporazuma dodatno je ojačala krizu.

“Vidim da se od 80 do 90 posto rada na odnosima s EU odnosi na pripremu za Brexit bez dogovora. Primjećujem nesrazmjer”, rekla je Rudd u emisiji Andrew Marr na BBC-u.

“Svrha ove ostavke je ukazati na to da Konzervativna stranka u svom najboljem izdanju treba biti umjerena stranka koja prihvaća ljude različitih stavova o EU”, istakla je.

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab tvrdi drukčije pa kaže da se vode “intenzivni pregovori” u Briselu i da Johnsonova vlada nije usmjerena na ono što neki opisuju kao tvrdu strategiju Brexita.

“Ljudi i glasači moraju razumjeti da se u nekim ključnim pitanjima treba držati plana”, rekao je Raab za Sky News.

Ministar finansija Sajid Javid rekao je da će premijer u oktobru pokušati osigurati novi sporazum.

“Premijer će na samitu 17. i 18. oktobra pokušati postići dogovor. Sigurno neće tražiti odgodu Brexita”, rekao je Javid za BBC.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je za radio Europe 1 da je situacija “vrlo zabrinjavajuća” te da “Britanci moraju reći što žele”.

Izvor: Agencije