Zelenski: Razmjena zatvorenika prvi korak ka miru u Donbasu

Krajem novembra Rusija je, nakon što je na njih pucala, zaustavila tri ukrajinska ratna broda (Arhiva)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ocijenio je da je razmjena zatvorenika sa Rusijom prvi korak u procesu zaustavljanja konflikta u regiji Donbas.

On je rekao da je razmjenu zatvorenika dogovorio sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i dodao da se nada skorašnjem sastanku u “normandijskom formatu”, u kojem pored Ukrajine i Rusije učestvuju Francuska i Njemačka, kako bi bili okončani sukobi ukrajinskih i proruskih snaga.

Zelenski je rekao da su preduzeti koraci kako bi se završio taj “strašni rat”, prenosi Reuters.

Ukrajinski mornari, optuženi da su ilegalno prešli rusku granicu u Krečkom moreuzu u novembru prošle godine, pušteni su na slobodu, uz lične garancije komesara za ljudska prava ukrajinske Rade Ljudmile Denisove.

Advokat jednog od mornara Denis Gricenko rekao je da je Denisova garantirala da će svih 24 mornara učestvovati u svim budućim istražnim aktivnostima Rusije.

Među 35 ukrajinskih zatvorenika koji će u subotu biti prebačeni iz Moskve u Kijev nalazi se i režiser Oleg Sencov, kazao je njegov advokat, javlja agencija Tass.

Krajem novembra Rusija je, nakon što je na njih pucala, zaustavila tri ukrajinska ratna broda.

Poginulo više od 10.000 ljudi

Incident se dogodio u Crnom moru kada su brodovi pokušali ući u Azovsko more kroz Kerčki moreuz.

Rusija ih je optužila da su ilegalno ušli u ruske teritorijalne vode i mornari su pritvoreni na Krimu, a zatim prebačeni u Moskvu.

Iako su joj upućeni međunarodni pozivi da ih oslobodi, Rusija je nekoliko puta potvrdila da će im se suditi.

To je prvi otvoreni vojni sukob Moskve i Kijeva nakon pripojenja Krima 2014. godine i početka oružanog sukoba na istoku Ukrajine između Vladinih snaga i proruskih separatista, u kojem je poginulo više od 10.000 osoba.

Izvor: Agencije