Lider opozicije Venecuele optužen za veleizdaju

Sudstvo sumnjiči Juana Guaida za nelegalno finansiranje, kršenje zabrane izlaska iz Venecuele i protupravno prisvajanje predsjedničke funkcije (EPA)
Sudstvo sumnjiči Juana Guaida za nelegalno finansiranje, kršenje zabrane izlaska iz Venecuele i protupravno prisvajanje predsjedničke funkcije (EPA)

Državni tužilac Venecuele otvorio je istragu protiv čelnika opozicije i samoproglašenog šefa države Juana Guaida za veleizdaju.

Optužen je jer je htio multinacionalnim kompanijama “predati” Esequibo, bogatu teritoriju u Gvajani na koju Caracas polaže prava, prenosi Beta.

“Otvaramo istragu protiv Juana Guaida zbog djela koja predstavljaju zločin veleizdaje”, rekao je Tarek William Saab u televizijskoj izjavi.

Protiv Guaida već se vodi više istraga.

Sudstvo, koje opozicija optužuje da odgovara predsjedniku Nicolasu Maduru, sumnjiči Guaida za nelegalno finansiranje, kršenje zabrane izlaska iz Venecuele i protupravno prisvajanje predsjedničke funkcije.

Oblast bogata rudamat

Posljednja optužba je pokrenula istragu od 23. januara, kada se Guaido proglasio prelaznim predsjednikom Venecuele.

Kasnije ga je kao takvog priznalo gotovo 50 zemalja svijeta.

Maduro je u četvrtak navečer zahtijevao da se pokrene istraga protiv Guaida, optuživši ga da želi “predati Esequibo međunarodnim kompanijama”.

Esequibo je oblast bogata rudama i graniči se s pomorskom zonom s rezervama nafte.

Venecuela potražuje tu teritoriju od svog istočnog susjeda Gvajane.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO