Akar: Zajednička kopnena patrola u Siriji počinje 8. septembra

U policiji kažu da je letjelica prilikom polijetanja pala i prevrnula se (AP)
U policiji kažu da je letjelica prilikom polijetanja pala i prevrnula se (AP)

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da je planirano da zajednička kopnena patrola Turske i SAD-a unutar planirane sigurne zone na sjeveru Sirije počne 8. septembra.

“Postoji opšti sporazum na osnovu kojeg očekujemo da se aktivnosti izvode određenim redoslijedom i tempom”, kazao je Akar u obraćanju u gradu Malatya u Turskoj, prenosi Anadolija.

Akar je također kazao da su Turska i Sjedinjene Američke Države započele zračne patrole helikopterima i bespilotnim letjelicama.

Prva etapa aktivnosti 

U okviru preliminarnih aktivnosti za formiranje sigurne zone na sjeveru Sirije, turske i američke snage su jučer izvele treću zajedničku zračnu patrolu u regiji istočno od rijeke Eufrat.

Ministarstvo odbrane Republike Turske saopštilo je da su u patroli učestvovala po dva helikoptera turskih oružanih snaga i vojske Sjedinjenih Američkih Država.

U saopštenju se navodi da je riječ o preliminarnim patrolama koje se odvijaju u skladu s prvom etapom aktivnosti za uspostavu sigurne zone na sjeveru Sirije.

Izvor: Agencije


Povezane

Kako je nestao Halep, koji je sravljen sa zemljom, u istoj situaciji nalazi se i Idlib, upozorio je turski predsjednik.

04 Sep 2019

Kurdske snage u Siriji koje podržava Washington i dalje se polako povlače sa položaja u blizini turske granice. Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je kako će poslati vojsku da potisne kurdske Jedinice za zaštitu naroda ako se one same ne povuku. Međutim, neki se pitaju šta kurdsko povlačenje znači za njihovu sigurnost.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO