Von der Leyen 10. septembra predstavlja sastav nove EK

U utorak će se saznati ko će biti novi komesar zadužen za proširenje (EPA)
U utorak će se saznati ko će biti novi komesar zadužen za proširenje (EPA)

Novoimenovana predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen 10. septembra predstavit će sastav nove Komisije. Tada će biti poznato i ko će biti novi komesar zadužen za proširenje Unije. 

Budući da je nova italijanska vlada danas zvanično nominirala Paola Gentilonija za svog budućeg komesara, novoizabrana predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Leyen kompletirala je spisak od 27 komesara koji bi u sljedećih pet godina trebali predstavljati njen tim. 

Na novoj šefici Evropske komisije sada je da im raspodijeli područja za koja će biti zaduženi u okviru EU politike.

“Zadovoljna sam što sam dobila imena iz svih zemlja članica. Nadam se da ću sastaviti dobro izbalansiran tim, koji ću predstaviti u utorak”, napisala je Von der Leyen.

Politika proširenja unije

U utorak će se saznati ko će biti novi komesar zadužen za proširenje. Prema nezvaničnim informacijama, Mađarska je zainteresirana da dobije portfolij koji se odnosi na proširenje. Među opcijama se spominje i slovenski kandidat za komesara Janez Lenarčič, ali i dosadašnji šef belgijske diplomatije Didier Reynders.

U ovom trenutku nije poznato ni u kojem će formatu politika proširenja biti zastupljena u novoj Evropskoj komisiji. Posljednji komesar zadužen isključivo za proširenje bio je Olli Rehn. Njegov nasljednik Štefan Fuele dobio je mandat koji je uključivao i politiku susjedstva, dok je upravo odlazeći Johannes Hahn zadužen za “pregovore o proširenju” i susjedsku politiku.

Tim komesara koji Von der Leyen bude predstavila u utorak morat će proći i debate s evropskim zastupnicima prije nego što i zvanično budu imenovani na nove dužnosti 1. novembra.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO