SAD: Teške traume djece migranata razdvojenih od roditelja

Neka djeca su neprestano plakala, dok su druga bila ljuta i zbunjena, jer su mislila da su ih roditelji napustili (EPA)
Neka djeca su neprestano plakala, dok su druga bila ljuta i zbunjena, jer su mislila da su ih roditelji napustili (EPA)

Djeca migranti koja su razdvojena od roditelja na američko-meksičkoj granici prošle godine pretrpjela su posttraumatski stres i druge ozbiljne mentalne probleme, navodi se u izvještaju Ministarstva zdravlja.

Djeca, od kojih su mnoga već pretrpjela strah u svojim zemljama ili na putovanju do Sjedinjenih Američkih Država, pokazala su više straha, osjećaja napuštenosti i simptoma posttraumatskog stresa u odnosu na djecu koja nisu razdvojena, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se navodi da su neka djeca neprestano plakala, dok su druga bila ljuta i zbunjena, jer su mislila da su ih roditelji napustili, prenosi Beta.

Osjećaj straha ili krivice

“Neka djeca su izrazila osjećaj straha ili krivice i postala zabrinuta za svoje roditelje”, navodi se u izvještaju.

Izvještaj je prvi bitno istraživanje vlade o posljedicama politike “nulte tolerancije” administracije Donalda Trumpa i kako je razdvajanje porodica utjecalo na mentalno zdravlje djece.

Zasnovano je na intervjuima s gotovo 100 psihijatara, koji su imali redovne interakcije s djecom, ali nisu govorili o kvalitetu njege koju djeca dobijaju.

Rezultati se odnose na prošlu godinu, kada je najmanje 2.500 djece razdvojeno od roditelja, koji su poslani na federalni krivični sud, dok su djeca poslana u prihvatilišta, gdje se nalaze djeca koja su sama prešla granicu.

Izvor: Agencije


Povezane

Povećanjem temperature duž američko-meksičke granice rastu i rizici s kojima se suočavaju migranti i izbjeglice koji pokušavaju ući u Sjedinjene Američke Države. Kritičari smatraju kako politika predsjednika Donalda Trumpa migrante dovodi u situacije opasne za život.

Iračane koji žive u SAD potresla je i zabrinula smrt muškarca deportovanog u Irak iako nikad nije živio u toj zemlji. Rođen je u izbjegličkom kampu u Grčkoj i kao beba je sa roditeljima stigao u SAD. Tijelo 41-godišnjeg Jimmyja Aldaouda vraćeno je iz Iraka u Detroit, gdje će biti ukopan. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO