Putin Trumpu nudio hipersonično oružje

'Nećemo rasporediti rakete ako to prethodno ne učini SAD', rekao je Putin (EPA)
'Nećemo rasporediti rakete ako to prethodno ne učini SAD', rekao je Putin (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponudio je svom američkom kolegi Donaldu Trumpu mogućnost da nabavi najnovije vrste oružja od Rusije, uključujući hipersonično, prenosi TASS.

Prema Putinovim riječima, na posljednjem sastanku s američkim partnerima u Osaki “postavljeno je pitanje kako uzeti u obzir moderno rusko naoružanje, uključujući hipersonične raketne sustave, u zajedničke sporazume imajući u vidu činjenicu da nijedna zemlja na svijetu trenutno ne posjeduje takvo oružje, uključujući i SAD”.

“Rekao sam Donaldu sljedeće: ‘Ako želiš, možemo ti prodati nešto oružja i ovako ćemo izjednačiti sve. Istine radi, oni kažu da će ga uskoro sami proizvesti. Vjerojatno hoće, ali zašto gubiti novac kad smo ga već potrošili i možemo nešto dobiti natrag, a da pritom ne povrijedimo našu sigurnost nego stvorimo ravnotežu?”, rekao je Putin govoreći na ekonomskom forumu na ruskom Dalekom istoku.

‘Proizvodit ćemo rakete, ali ih nećemo raspoređivati’

Prethodno je najavio da će njegova zemlja proizvesti rakete zabranjene prema nuklearnom sporazumu iz hladnoratovske ere, koji je istekao prošlog mjeseca, ali ih Moskva neće rasporediti ako to prethodno ne učine Sjedinjene Američke Države.

Ipak, brine ga eventualno američko raspoređivanje raketa u Japanu i Južnoj Koreji.

Smatra da bi to “predstavljalo prijetnju velikom dijelu teritorija Rusije”, prenosi agencija TASS.

‘To će Rusiji stvoriti znate probleme’

“Budu li američke rakete raspoređene u Japanu ili Južnoj Koreji, razumijemo da će to biti učinjeno kako bi se izbalansirale potencijalne prijetnje iz Sjeverne Koreje, ali će nam to stvoriti određene, znatne probleme”, kazao je Putin.

Prema njegovim riječima, “ti bi raketni sistemi najvjerojatnije uspjeli dostići ciljeve na znatnom dijelu Rusije, uključujući Daleki istok”.

Washington se ovog ljeta povukao iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF), optužujući Rusiju da je prekršila taj sporazum, što Moskva negira.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO