Pentagon izdvaja 3,6 milijardi za zid na granici sa Meksikom

Trump je za zid na granici sa Meksikom tražio 6,2 milijardi dolara (EPA)
Trump je za zid na granici sa Meksikom tražio 6,2 milijardi dolara (EPA)

Sekretar za odbranu Sjedinjenih Američkih Država Mark Esper odobrio je 3,6 milijardi dolara iz vojnog budžeta za izgradnju zida od 282 kilometra na granici sa Meksikom, zbog čega je Pentagon morao da odloži realizaciju 127 projekata.

Zvaničnici nisu željeli da kažu koji su tačno projekti odloženi, ali su rekli da je dio novca odvojen od vojnih projekata u SAD-u, a dio od projekata u inostranstvu, piše Glas Amerike.

Ova odluka ponovo je otvorila diskusiju koja se o zidu vodi između predsjednika Donalda Trumpa i Kongresa.

Trump je ranije iskoristio svoja ovlaštenja i proglasio vanredno stanje na granici sa Meksikom, što mu je omogućilo da bez odobrenja Kongresa uzme novac iz federalnog budžeta za zid.

Poništavanje odluke

Kongres je kasnije izglasao poništavanje Trumpove odluke, a on je prvi put u svom mandatu iskoristio pravo veta, prenosi Beta.

Iako Pentagon tvrdi da projekti nisu otkazani, nego samo “odloženi”, nema garancija da će Kongres odobriti novac za projekte koji su sada stopirani.

Lider demokrata Chuck Schumer kritizirao je ovu odluku rekavši da je to “šamar pripadnicima američke vojske” i da je “Trump uzeo novac iz vojnog budžeta kako bi digao vlastiti ego i izgradio zid za koji je tvrdio da će ga platiti Meksiko”.

Trump je za zid na granici sa Meksikom tražio 6,2 milijardi dolara. Kongres mu je odobrio samo 1,375 milijardi dolara iz federalnog budžeta, a ostatak novca je osigurao iz budžeta drugih sekretarijata: 600 miliona dolara iz Sekretarijata za finansije i ukupno 6,1 milijardu dolara iz budžeta Pentagona.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik SAD-a sukobio se s demokratima u Kongresu najavom da će proglasiti vanredno stanje kako bi osigurao finansiranje zida na granici s Meksikom. U oba doma Kongresa juče je usvojen prijedlog zakona koji će omogućiti da se izbjegne nova blokada vlade. Ali, ovim prijedlogom nije predviđen novac za izgradnju zida, koji Trump obećava od predizborne kampanje.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO