Papi je čast što ga Amerikanci napadaju

Papa je htio reći da mu kritike uvijek služe na čast, pokušao je objasniti izjavu njegov glasnogovornik (EPA)
Papa je htio reći da mu kritike uvijek služe na čast, pokušao je objasniti izjavu njegov glasnogovornik (EPA)

Papa Franjo je izjavio, na putu u Mozambik, gdje počinje afričku turneju, kako mu je “čast što ga Amerikanci napadaju”.

Primajući na dar knjigu novinara o oštrim kritikama ultrakonzervativnih katoličkih krugova pod nazivom Kako Amerika želi promijeniti papu, papa je odgovorio uz osmjeh: “Ovo je bomba.”

Papi je knjigu, koja je upravo izašla, uručio autor Nicolas Seneze, koji je i novinar francuskog lista La Croix, prenosi AFP.

No, novi glasnogovornik Svete Stolice Matteo Bruni ipak je pokušao je umanjiti važnost papine izjave.

Tražili papinu ostavku

“U nekom smislu, papa je htio reći da mu kritike uvijek služe na čast, pogotovo ako dolaze od stručnjaka i iz velike zemlje, što je ovdje slučaj”, rekao je Bruni.

“Pod paljbom napada američkih ultrakonzervativaca, papa svojim izjavama ne namjerava mijenjati svoja temeljna stajališta”, komentirao je autor knjige, odgovarajući na upit agencije AFP.

Seneze u svojoj knjizi, koja je bila u središtu pozornosti u zrakoplovu punom američkih novinara tijekom leta u Afriku, kaže da je “ispričao događaje iz prošle godine, koja je bila iznimno teška za papu i tijekom koje ga je dio ultrakonzervativnih američkih katolika pokušao prisiliti na ostavku”.

Na putu u Irsku prije godinu dana, talijanski nadbiskup Carlo Maria Vigano je napunio novinske stupce pozivajući papu na ostavku, u tekstu koji su objavili američki konzervativni mediji.

Prikupljanje novca u SAD-u

Vigano je optužio papu Franju da je dugo šutke prelazio preko ponašanja bivšeg američkog kardinala Theodorea McCarricka, koji je netom bio optužen za napastovanje polaznika vjerske škole.

Prelat, koji je u veljači razriješen svećeničke službe, dugo je bio odgovoran za prikupljanje novca u Sjedinjenim Američkim Državama za Svetu Stolicu.

Papa Franjo je stigao u Mozambik, nakon kojega će u tjedan dana posjetiti i Mauricijus te Madagaskar.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO