Konzervativci neće blokirati zakon o Brexitu u Domu lordova

Za raspisivanje izbora Borisu Johnsonu je trebala podrška 434 zastupnika, ali samo je njih 298 bilo za prijedlog (EPA)
Za raspisivanje izbora Borisu Johnsonu je trebala podrška 434 zastupnika, ali samo je njih 298 bilo za prijedlog (EPA)

Vlada britanskog premijera Borisa Johnsona neće u Domu lordova, gornjem domu britanskog parlamenta, pokušati blokirati zakon kojim se želi spriječiti napuštanje Europske unije bez sporazuma, javlja Reuters.

Ako zakon bude usvojen, Johnson će morati zatražiti od EU tromjesečnu odgodu Brexita, no prije toga, do sredine listopada, mora pokušati postignuti sporazum s Bruxellesom.

Johnson je kazao kako se protivi produženju roka za napuštanje Unije te da je spreman izvesti Veliku Britaniju iz EU bez sporazuma, ako je to potrebno.

Donji dom je u srijedu s 329 glasova za i 300 protiv glasao za zakon koji Johnsona obvezuje da od EU-a zatraži produženje roka za Brexit do 31. siječnja 2020. godine, osim ako parlament ne odobri novi sporazum ili ako do 19. listopada ne glasa za izlazak bez dogovora s Unijom.

Konzervativci u Domu lordova uputili su u proceduru niz amandmana kako bi spriječili usvajanje zakona prije suspenzije parlamenta, koja stupa na snagu u ponedjeljak.

Zakon u Domu lordova, pa kod kraljice

Zakon treba usvojiti Dom lordova, nakon čega ga treba potpisati kraljica.

Međutim, rano u četvrtak, konzervativci u Domu lordova objavili su da odustaju od protivljenja zakonu.

Britanski zastupnici u srijedu su odbili prijedlog premijera Borisa Johnsona za održavanjem prijevremenih izbora 15. listopada.

Za raspisivanje izbora trebala mu je potpora najmanje 434 zastupnika, ali samo je njih 298 bilo za, dok ih je 56 glasalo protiv, javljaju britanski mediji. Oporbena Laburistička dala je nalog svojim zastupicima da budu suzdržani.

Prethodno je Johnson iz stranke izbacio 21 zastupnika koji su glasali za parlamentarno preuzimanje kontrole nad dnevnim redom, te je izgubio većinu u parlamentu. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO