Južnoafrička Republika: U ksenofobnom nasilju najmanje 10 mrtvih

Više od 400 osoba je privedeno (EPA)
Više od 400 osoba je privedeno (EPA)

Najmanje 10 osoba, među kojima i jedan strani državljanin, ubijeno je u ksenofobom nasilju ove sedmice u Južnoafričkoj Republici, rekao je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, dok se smiruju napetosti s Nigerijom koja se obvaezala sarađivati s Pretorijom.

Južnoafrička Republika, vodeća industrijska zemlja kontinenta, privlači afričke imigrante u potrazi za boljim životom. Ali zemlja se bori s visokom stopom nezaposlenosti (29 posto) i ogromnim društvenim i ekonomskim nejednakostima, koji često izazivaju ksenofobne osjećaje u toj zemlji.

Predsjednik se u toj ozbiljnoj situaciji naciji obratio putem televizije i rekao da znaju da je “najmanje 10 osoba ubijeno u nasilju i da je među njima jedan stranac”, čije državljanstvo nije precizirao.

To su najsnažnije ksenofobne pobune u Južnoafričkoj Republici od 2008. godine kada su u sličnim okolnostima ubijene 62 osobe.

“Porodice su traumatizirane, životi uništeni”, dodao je predsjednik Ramaphosa, koji je istaknuo da “za ksenofobiju nema opravdanja”.

Privedeno više od 400 ljudi

Od nedjelje navečer više desetaka prodavnica koje pripadaju uglavnom strancima vandalizirane su u područjima Johannesburga i Pretorije. Više od 400 osoba je privedeno.

U četvrtak se stanje postupno vraćalo u normalu, rekao je predsjednik.

Nigerija, gdje su u odgovoru na te napade u Južnoafričkoj Republici napadnute južnoafričke kompanije, objavila je da želi pronaći rješenje nakon višednevnih napetosti između dvije velike ekonomske sile kontinenta.

“Nigerija ne želi pogoršati napetosti”, rekao je jedan savjetnik nigerijskog predsjedništva. “Bratski ćemo raditi s Južnoafričkom Republikom na pronalaženju rješenja njihovih problema, koji su postali i naši”, dodao je u četvrtak.

Te se izjave kose s onima od srijede kada je Abuja odlučila bojkotirati Svjetski ekonomski forum Afrike koji se ove sedmice održava u Capu.

U četvrtak ujutro Pretorija je objavila da nakon prijetnji koje su joj upućene privremeno zatvara svoje diplomatske misije u Nigeriji.

Otkazane utakmice

Nigerijski ministar vanjskih poslova Geoffrey Onyeama je pokušao pridonijeti smirenju i precizirao da niti jedan Nigerijac nije ubijen tokom te krize, te da kruže brojne neistinite priče o ubijenim Nigerijcima, a da jedino što pouzdano znaju da su opljačkane prodavnice koji pripadaju Nigerijcima.

Senegalski predsjednik Macky Sall i nigerijski milijarder Aliko Dangote su pozvali na “odbacivanje mržnje i svih oblika nasilja protiv naše afričke braće”.

U Demokratskoj Republici Kongo su konzulat Južnoafričke Republike i jedna prodavnica napadnuta u Lubumbashiju, drugom gradu zemlje. 

Madagaskarska nogometna ekipa je otkazala prijateljsku utakmicu u subotu u Južnoafričkoj Republici zbog zabrinutosti za sigurnost izaslanstva Madagaskara.

Izvor: Agencije


Povezane

Prošlo je 25 godina od okončanja aparthejda u Južnoafričkoj Republici. Od mirne revolucije Nelsona Mandele ostvaren je znatan napredak i okončana vladavina bjelačke manjine. No, to nije dovoljno, kažu kritičari vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa, koji na početku kampanje za opće izbore sljedećeg mjeseca optužuju za ignoriranje korupcije i hroničnog siromaštva.

Južnoafrička Republika obilježila je 100. godišnjicu rođenja Nelsona Mandele – bivšeg predsjednika kojeg su mnogi zvali “ocem nacije”. Na svečanosti u glavnom gradu Johannesburgu odata je počast čovjeku koji je pokušao ujediniti duboko podijeljenu zemlju. Kada je Mendela 1994. postao predsjednik, počeo je realizirati san o pomirenju. No pred Južnom Afrikom je i dalje dug […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO