Eurostat: Hrvatska ima najveći pad prometa u maloprodaji u EU

Najveći rast prometa zabilježila je Irska, za 1,9 posto (EPA)
Najveći rast prometa zabilježila je Irska, za 1,9 posto (EPA)

Među zemljama Evropske unije, Hrvatska je u julu zabilježila najveći pad prometa od maloprodaje na mjesečnom nivou, ali je i na nivou Unije zabilježena manja sklonost prema potrošnji, pokazala je analiza Eurostata, statističke agencije EU-a.

Kako se navodi u izvještaju Eurostata, u julu je sezonski prilagođen obim prometa od maloprodaje u Hrvatskoj na mjesečnom nivou pao za 3,3 posto u odnosu na juni, kada je skočio 6,8 posto, prenosi Tanjug.

U grupi zemalja s najvećim padom potrošnje u julu na mjesečnom nivou, Eurostat je, na osnovu raspoloživih podataka, izdvojio Njemačku i Belgiju, gdje je promet u maloprodaji smanjen za 2,2, odnosno 1,4 posto.

Slovenija zabilježila rast

Najveći rast prometa zabilježila je Irska, za 1,9 posto, a slijede Slovenija s 1,2 posto, pa Bugarska i Malta, sa po jedan posto većim prometom u maloprodaji.

Na nivou EU-a sezonski prilagođen obim prometa u maloprodaji u julu je pao za 0,5 posto u odnosu na juni kada je prema revidiranim Eurostatovim procjenama porastao za 1,3 odsto.

U eurozoni je promet pao za 0,6 posto, nakon revidiranog rasta od 1,2 posto u junu.

Evropljani su u julu znatno manje odlazili u prodavnice odjeće, tekstilnih proizvoda i obuće, što se odrazilo na pad prometa u maloprodaji te vrste proizvoda za 2,5 posto u EU i za 3,2 posto u eurozoni, prenosi Poslovni dnevnik.

U EU je blago porastao samo promet po poštanskim narudžbinama i narudžbinama putem interneta, za 0,3 posto, pokazuje izvještaj Eurostata.

Promet u maloprodaji motornih goriva stagnirao je i u EU i u eurozoni.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO