EU strahuje da Britanija odustaje od graničnog sporazuma

EU strahuje da London više ne želi poštivati evropske propise (EPA)
EU strahuje da London više ne želi poštivati evropske propise (EPA)

Evropska unija sve je zabrinutija zbog stajališta britanskog premijera Borisa Johnsona u vezi s granicom s Irskom i budućim propisima za trgovanje i poslovanje nakon Brexita, rekli su evropski izvori u Briselu.

Johnson nastoji raspisati parlamentarne izbore nakon što je Donji dom britanskog parlamenta blokirao njegov zahtjev da Velika Britanija napusti Evropsku uniju 31. oktobra, bilo sporazumno s EU-om ili bez sporazuma, što se popularno naziva “neuređeni Brexit”.

Johnson tvrdi da s Briselom napreduje u pregovorima kako bi dogovorio sporazum povoljniji od onoga koji je dogovorila njegova prethodnica na dužnosti Theresa May, ali evropski diplomati otkrivaju da London još nije iznio nikakav novi prijedlog.

Samit u Briselu

Glavni evropski pregovarač za Brexit Michel Barnier rekao je predstavnicima 27 drugih članica Unije da London tek treba predstaviti nove prijedloge o tome kojim mehanizmom planira zamijeniti tzv. backstop, sporni zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice s Irskom.

Tvrdim zagovornicima Brexita upravo je backstop trn u oku jer na neki način predviđa ostanak Britanije u carinskoj uniji s EU-om. 

Johnson tvrdi da je kadar s Briselom dogovoriti ustupke na samitu u Briselu 17. i 18. oktobra, što znači dvije sedmice prije Brexita.

“Britanci nerealno očekuju da će nekim čudom sve riješiti na tom samitu”, rekao je u četvrtak jedan evropski diplomat.

EU strahuje da London više ne želi poštivati evropske propise za sektore životne sredine, tržišta rada, državne pomoći, čime bi britanski proizvodi u EU-u postali nelojalno konkurentni.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO