EU strahuje da Britanija odustaje od graničnog sporazuma

EU strahuje da London više ne želi poštivati evropske propise (EPA)

Evropska unija sve je zabrinutija zbog stajališta britanskog premijera Borisa Johnsona u vezi s granicom s Irskom i budućim propisima za trgovanje i poslovanje nakon Brexita, rekli su evropski izvori u Briselu.

Johnson nastoji raspisati parlamentarne izbore nakon što je Donji dom britanskog parlamenta blokirao njegov zahtjev da Velika Britanija napusti Evropsku uniju 31. oktobra, bilo sporazumno s EU-om ili bez sporazuma, što se popularno naziva “neuređeni Brexit”.

Johnson tvrdi da s Briselom napreduje u pregovorima kako bi dogovorio sporazum povoljniji od onoga koji je dogovorila njegova prethodnica na dužnosti Theresa May, ali evropski diplomati otkrivaju da London još nije iznio nikakav novi prijedlog.

Samit u Briselu

Glavni evropski pregovarač za Brexit Michel Barnier rekao je predstavnicima 27 drugih članica Unije da London tek treba predstaviti nove prijedloge o tome kojim mehanizmom planira zamijeniti tzv. backstop, sporni zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice s Irskom.

Tvrdim zagovornicima Brexita upravo je backstop trn u oku jer na neki način predviđa ostanak Britanije u carinskoj uniji s EU-om. 

Johnson tvrdi da je kadar s Briselom dogovoriti ustupke na samitu u Briselu 17. i 18. oktobra, što znači dvije sedmice prije Brexita.

“Britanci nerealno očekuju da će nekim čudom sve riješiti na tom samitu”, rekao je u četvrtak jedan evropski diplomat.

EU strahuje da London više ne želi poštivati evropske propise za sektore životne sredine, tržišta rada, državne pomoći, čime bi britanski proizvodi u EU-u postali nelojalno konkurentni.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO