Erdogan: Bit ćemo primorani otvoriti granice

Erdogan kaže da će Turska smjestiti milion Sirijaca duž 450 kilometara granice (Anadolija)
Erdogan kaže da će Turska smjestiti milion Sirijaca duž 450 kilometara granice (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u četvrtak da njegova zemlja nije dobila neophodnu podršku svijeta, prvenstveno Evropske unije, kad je riječ o raspodjeli tereta u vezi s primljenim migrantima.

On je u Ankari upozorio da bi Turska mogla biti primorana otvoriti svoje granice, javlja Anadolija.

Erdogan je govorio na sastanku s gradskim predstavnicima njegove Partije pravde i razvoja (AKP), a tom prilikom osvrnuo se na aktuelna dešavanja.

Formiranje sigurne zone

“Bit ćemo primorani otvoriti granice. Hoćemo li mi sami podnositi taj teret? Nismo dobili neophodnu podršku svijeta, prvenstveno EU-a, kad je riječ o podjeli tereta u vezi s migrantima koje smo ugostili”, poručio je predsjednik Turske. 

Dodao je da njegova zemlja ima cilj smjestiti najmanje milion Sirijaca duž 450 kilometara granice, na području gdje će biti formirana sigurna zona.

“Odlučni smo do kraja septembra na svoj način pokrenuti formiranje sigurne zone istočno od Eufrata”, rekao je Erdogan. 

Izvor: Agencije


Povezane

Izbjeglice iz Sirije koje žive i rade u Istanbulu, a nisu prijavljene u tom gradu, imaju rok do 20. augusta da se vrate u turske pokrajine u kojima su registrirane. Oni neregistrirani, bit će izmješteni u kampove u blizini tursko-sirijske granice. Turska je od početka rata u Siriji prihvatila više od 3 i pol miliona […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO