Bolsonaro kritizira ‘upletanje’ UN-ove komesarke u politiku Brazila

Bolsonaro prije svakog dijaloga s Parizom traži da Macron 'povuče' što je rekao o internacionalizaciji zaštite Amazonije (EPA)
Bolsonaro prije svakog dijaloga s Parizom traži da Macron 'povuče' što je rekao o internacionalizaciji zaštite Amazonije (EPA)

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro kritizirao je “upletanje” UN-ove visoke komesarke za ljudska prava Michelle Bachelet u unutrašnju politiku i suverenitet Brazila na tragu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Optužio je na Twitteru Bachelet, koja je upozorila na “sužavanje demokratskog prostora” u Brazilu, da se “upleće u agendu ljudskih prava u Brazilu” braneći “bandite koji napadaju naše hrabre policajce i vojnike”.

“Zadnjih mjeseci smo uočili sužavanje građanskog i demokratskog prostora obilježeno napadima na aktiviste za zaštitu ljudskih prava i ograničenja nametnuta djelovanju civilnog društva”, rekla je Bachelet u Ženevi.

Sukob Bolsonara i Macrona

Izvijestila je o “povećanju” broja ubijenih u sukobima s policijom u Brazilu dok je na vlasti krajnja desnica, istakavši da su “žrtve nasilja najčešće crni Brazilci i stanovnici favela“.

Spominjući Macrona, brazilski predsjednik podsjeća na njihov sukob otprije dvije sedmice u vezi sa sasvim drugim pitanjem: požarima koji haraju golemim prostorima Amazonije koje je Francuska nazvala “međunarodnom krizom”.

Bolsonaro prije svakog dijaloga s Parizom traži da Macron “povuče” što je rekao o internacionalizaciji zaštite Amazonije.

Brazil govoreći o velikoj prašumi koje je 60 posto na njegovoj teritoriji ne propušta upotrijebiti riječ “naša” Amazonija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO