Zastupnici glasali za zakon za blokadu Brexita bez dogovora

Boris Johnson kaže da ne želi nove izbore, ali će ih raspisati (Reuters)
Boris Johnson kaže da ne želi nove izbore, ali će ih raspisati (Reuters)

Britanski zastupnici podržali su prijedlog zakona za sprečavanje Brexita bez dogovora, što bi moglo da primora premijera Borisa Johnsona da raspiše vanredne izbore. 

Zastupnici opozicije i pobunjenici među vladajućom Konzervativnom partijom usvojili su zakon sa 329 glasova za, dok je protiv bilo 300 zastupnika.

Zakon je na taj način prošao prvu fazu, a ukoliko bude usvojen u potpunosti, Johnson će biti primoran da zatraži da se produži rok za Brexit poslije 31. oktobra, ako se ne postigne dogovor sa Evropskom unijom. 

Johnson je ranije upozorio da će tražiti da se zastupnici odmah izjasne o vanrednim izborima, ako zakon bude usvojen.

Prijevremeni izbori

Predložio je da se prijevremeni izbori održe 15. oktobra.

Dan nakon što je, sa 328 glasova za i 301 protiv, izglasana odluka o tome da se u srijedu na glasanje stavi zakon koji bi spriječio Brexit bez dogovora, Johnson je takvu namjeru ocijenio kao “zakon o predaji” te pozvao lidera laburista Jeremyja Corbyna da podrži održavanje općih izbora za 15. oktobar, ako se zakon usvoji.

“Ova vlada će ovu zemlju izvući iz Evropske unije 31. oktobra. Na putu nam stoji samo jedno, a to je prijedlog zakona o predaji koji trenutno predlaže vođa opozicije”, rekao je Johnson.

Protivnici Borisa Johnsona u parlamentu predlažu nacrt zakona koji bi obvezao premijera da zatraži od EU-a novu odgodu Brexita do 31. januara 2020. godine u slučaju da se ne dođe ni do kakvog sporazuma o izlasku sljedećih sedmica. 

Izgubio većinu u Parlamentu

Ako zastupnici koji se protive Brexitu bez sporazuma uspiju nametnuti odgodu izlaska iz EU-a, Johnsonova će vlada predstaviti parlamentu prijedlog o sazivanju prijevremenih izbora.

Takav tekst treba dvije trećine glasova da bi bio prihvaćen.

Prethodno je Johnson izgubio većinu u Parlamentu, kada je jedan od njegovih konzervativaca prešao u proevropsku Uniju liberalnih demokrata.

Ukupno se 21 konzervativac, među njima i nekoliko ministara iz bivše vlade, pridružilo opozicijskim strankama, nakon čega su isključeni iz Konzervativne stranke, javlja Reuters.

Među njima su i Nicholas Soames, unuk britanskog vođe iz Drugog svjetskog rata Winstona Churchilla, te dva bivša ministra finansija – Philip Hammond i Kenneth Clarke.

U obračunu premijera i Parlamenta, Johnsonovi protivnici rekli su kako ga žele spriječiti da “igra rusku rulet sa zemljom koja se jednom smatrala sigurnim stupom ekonomske i političke stabilnosti”.

Više od tri godine bez rješenja

Tvrde da ništa ne može opravdati rizik Brexita bez dogovora, koji bi preko noći prekinuo ekonomske veze s najvećim britanskim izvoznim tržištem i neminovno donio velike ekonomske poremećaje.

Istovremeno, kalkulira se i kad bi se mogli održati eventualni izbori, vjerovatno polovinom oktobra, odnosno prije evropskog samita predviđenog 17. i 18. oktobra u Briselu.

Međutim, neki strahuju da bi Johnson u posljednjem trenutku mogao promijeniti datum i pomaknuti izbore iza 31. oktobra, datuma predviđenog za Brexit te provesti svoju ideju.

Više od tri godine nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo na referendumu izglasalo izlazak iz EU-a, tijek Brexita ostavlja neriješenim.

Mogući ishodi se još uvijek kreću u rasponu od turbulentnog izlaska “bez dogovora” do odustajanja od cijelog poduhvata, javlja Reuters.

EU se priprema za neuređen Brexit

Evropska komisija pozvala je Evropsku uniju da se pripremi za neuređeni izlazak Velike Britanije iz EU. Za evropske privrednike koji trguju sa Velkom Britanijom objavljeno je i detaljno uputstvo za finalne priprema u slučaju takvog scenarija.

“U svjetlu nastavka neizvjesnosti kada je u pitanju ratifikacija Ugovora o razdruživanju od strane Velike Britanije i zbog ukupne unutrašnje političke situacije, scenarij Berexita bez dogovora 1. novembra i dalje ostaje moguć iako ne i željeni ishod”, navode u Evropskoj komisiji.

Osam sedmica prije povlačenja Velike Britanije iz EU predviđenog za 31. oktobar, Evropska komisija ponovo je pozvala sve u EU 27 da se pripreme za scenarij Brexita bez dogovora. 

U cilju minimalizovanja problema koji mogu nastati u trgovini sa Velikom Britanijom, a u slučaju neuređenog Brexita, svi uključeni u taj proces pozvani su da obave finalne pripreme.

Evropska komisija objavila je detaljnu listu neophodnih priprema za sve kompanije koje posluju sa Velikom Britanijom i obavijestila ih o neophodnim obavezama i formalnostima u slučaju prekogranične trgovine.

Evropska komisija je predložila Evropskom parlamentu i Vijeću da naprave ciljana tehnička prilagođavanja u oblasti transporta za slučaj neuređenog islasak Velike Britanije. 

Odlučeno je i da se sporazumi sa Velikom Britanijom u oblasti ribarstva kao i eventualno učešće Londona u EU budžetu za 2020. godinu zadrže na nivou koji je dogovoren za 2019. godinu.

Istovremeno, Komisija je predložila da fondovi za Evropsku solidarnost i Evropsko globalno prilagođavanje budu na raspolaganju kako bi mogli da pomognu kompanijama, radnicima i zemljama članicama koji bi najviše bili pogođeni izlaskom Velike Britanije iz EU bez dogovora.

Izvor: Agencije


Povezane

Moramo se ujediniti da zaustavimo Brexit bez dogovora i ova sedmica mogla bi nam pružiti posljednju šansu, poručio je čelnik laburista Jeremy Corbyn.

02 Sep 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO