Klimatske promjene u fokusu papine turneje Afrikom

Papa je uoči posjete naglasio potrebu za bratskim pomirenjem širom Afrike, 'što je jedina nada za čvrst i trajan mir' (EPA)

Papa Franjo počinje u srijedu jednotjednu turneju po afričkom kontinentu, tokom koje će posjetiti Mozambik, Madagaskar i Mauricijus – tri zemlje kojima snažno prijete klimatske promjene, a uz to su i teško pogođene siromaštvom i sukobima.

Zaštita okoliša i opasnosti od klimatskih promjena u središtu su agende pape, koji je 2015. godine objavio encikliku na tu temu, javlja agencija dpa.

Papa će turneju početi u Maputu, glavnom gradu Mozambika, bivše portugalske kolonije teško pogođene ciklonima Idai i Kenneth ove godine.

Najmanje 28 posto stanovništva Mozambika, odnosno njih oko 30 milijuna, su katolici.

Vlada Mozambika potrošila je 300.000 eura za pripremu papina posjeta, rekao je ministar vanjskih poslova Jose Pacheco, u što su uključeni popravci na katedrali u Maputu i krpanje gradskih cesta.

Potreba za ‘bratskom pomirbom’

Papin posjet događa se mjesec dana nakon što je Vlada potpisala povijesni mirovni sporazum s bivšim pobunjenicima iz Mozambičkog nacionalnog otpora – RENAMO, koji su sada glavna oporbena stranka.

Građanski rat trajao je 16 godina i razorio zemlju, a RENAMO se još nije posve razoružao.

Papa je u svojoj videoporuci naglasio potrebu za “bratskom pomirbom u Mozambiku i diljem Afrike, što je jedina nada za čvrst i trajan mir”.

Najavljeno je da bi papa mogao spomenuti i problem oružanog nasilja u regiji koja je posljednje dvije godine postala metom napada pri čemu je poginulo više od 300 ljudi.

Papa će potom posjetiti Madagaskar, otok u Indijskom oceanu, koji je, zajedno s Mozambikom, jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu.

Ivan Pavao II bio dva puta

Mauricijus, treća postaja turneje, mali otok istočno od Madagaskara, relativno je prosperitetan i stabilan, ali je pogođen ciklonima i rastućom razinom mora.

On se razvio u doticaju više različitih etničkih skupina i ima bogatu i različitu kulturu i vjersku tradiciju.

Mauricijus je 50 posto hinduski, ali ima i značajnu kršćansku manjinu, koja čini 30 posto stanovništva i većinom je katolička.

Papa Ivan Pavao II te je zemlje posjetio 1988. i 1999. godine.

Izvor: Agencije