EK upozorava na rizik Brexita bez sporazuma

Brisel zasad ne računa na pretpostavku da će Velika Britanija zatražiti treće produženje roka za Brexit (EPA)
Brisel zasad ne računa na pretpostavku da će Velika Britanija zatražiti treće produženje roka za Brexit (EPA)

Europska komisija upozorava da je politička situacija u Velikoj Britaniji povećala rizik za Brexit bez sporazuma te pozvala sve u Europskoj uniji da se ne oslanjaju na mogućnost da će London zatražiti produljenje roka za izlazak, niti da će to Europsko vijeće odobriti.

“Kratko preostalo vrijeme do roka 31. listopada i politička situacija u Velikoj Britaniji povećali su rizik da će na taj datum doći do izlaska bez sporazuma. Svi akteri trebaju nastaviti pripreme za sve moguće ishode i napraviti posljednje prilagodbe svojih planova za Brexit bez sporazuma. Ne bi trebalo računati na pretpostavku da će Velika Britanija zatražiti treće produljenje roka i da će Europsko vijeće to odobriti prije 31. listopada”, navodi se u dokumentu EK-a.

Riječ je o dokumentu o pripavnosti za Brexit u kojem je Komisija objavila detaljan kontrolni popis kako bi poduzećima koja trguju s Velikom Britanijom olakšala završne pripreme.

Da bi se poremećaji u trgovini sveli na najmanju moguću mjeru, svi sudionici u lancima opskrbe koji uključuju Veliku Britaniju, bez obzira na to gdje im je sjedište, trebali bi biti svjesni svojih odgovornosti i potrebnih formalnosti u prekograničnoj trgovini, navodi EK.

Bez prelaznih aranžmana

Komisija, među ostalim, predlaže da Fond solidarnosti EU-a i Europski fond za prilagodbu globalizaciji budu dostupni za potporu poduzećima, radnicima i državama članicama na koje će izlazak bez dogovora najviše utjecati.

U slučaju izlaska bez dogovora Velika Britanija postat će trećom zemljom bez ikakvih prijelaznih aranžmana.

Od tog će se trenutka na nju prestati primjenjivati ukupno primarno i sekundarno zakonodavstvo EU-a.

Neće biti prijelaznog razdoblja, kako je predviđeno Sporazumom o povlačenju, što će građanima i poduzećima prouzročiti znatne poteškoće i moglo bi imati negativne posljedice za gospodarstvo, koje bi bile mnogo teže u Velikoj Britaniji nego u državama članicama EU-27.

Komisija dodaje da s Republikom Irskom surađuju u kontekstu jedinstvene situacije na irskom otoku u cilju zaštite cjelovitosti unutarnjeg tržišta i izbjegavanja “tvrde” granice kako bi dogovorile rješenja za nepredviđene situacije neposredno nakon povlačenja bez sporazuma i stabilnije rješenje za razdoblje nakon povlačenja.

Komisija navodi da je Zaštitni mehanizam (backstop), predviđen Sporazumom o povlačenju, jedino utvrđeno rješenje kojim se osigurava poštivanje međunarodnih obveza i štiti cjelovitost unutarnjeg tržišta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO