Odavanje počasti Khashoggiju na godišnjicu ubistva

Khashoggi, novinar i kolumnist 'The Washington Posta', ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu (EPA)

Brojne međunarodne nevladine organizacije, aktivisti za zaštitu ljudskih prava uputili su poziv za odavanje počasti saudijskom novinaru Jamalu Khashoggiju, koji je prošle godine ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, javlja agencija Anadolija.

Human Rights Watch (HRW), Amnesty International (AI), Udruženje za zaštitu novinara (CPJ), Novinari bez granica, Shark Forum, Bez pravde nema mira i Udruženje turskih i arapskih medija (TAM) u zajedničkom saopćenju najavili su da će u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu biti održana minuta šutnje i odana počast Khashoggiju.

U saopćenju se navodi da će minuta šutnje biti održana na ulazu u zgradu, i to u 13 sati i 14 minuta, kada je 2. oktobra prošle godine Khashoggi ušao u nju.

Najavljeni program trajat će jedan sat, a planirana je projekcija nekih dokumentarnih snimaka i obraćanje nekolicine učesnika.

Brutalno ubistvo

Skupu će prisustvovati Khashoggijeva zaručnica Hatice Cengiz, specijalna izvjestiteljica UN-a Agnes Callamard, potpredsjednik vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AKP) i Khashoggijev prijatelj Yasin Aktay, predsjednik TAM-a Turan Kislakci, jemenska nobelovka Tawakkol Karman, aktivisti Iyad al-Baghdadi i Muhammed Sultan i brojni drugi.

Khashoggi, novinar i kolumnist The Washington Posta, ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Detalji o brutalnom ubistvu još nisu rasvijetljeni. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je brutalno zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdili. Nisu pronađeni njegovi posmrtni ostaci, dodaje Anadolija.

Izvor: Agencije