Iranski general: Uništenje Izraela više nije san nego nadohvat ruke

Salami je naveo da su Iran i Revolucionarna garda 40 godina nakon Islamske revolucije dostigli kapacitet da unište cionistički režim (AP)

Uništenje Izraela više nije samo san nego cilj koji je nadohvat ruke, izjavio je danas zapovjednik Revolucionarne garde Irana, general Hossein Salami, prenosi agencija Beta.

Naveo je da su Iran i Revolucionarna garda 40 godina nakon Islamske revolucije dostigli kapacitet da unište cionistički režim.

“U drugoj fazi revolucije taj zlokobni režim treba biti eliminiran s mape i to više nije ideal ili san nego cilj koji je nadohvat ruke”, rekao je iranski general.

Govor je održao u Teheranu povodom dvogodišnjeg okupljanja zapovjednika Revolucionarne garde, u vrijeme kada se mnogi posmatrači boje da bi eskalacija tenzija između Teherana na jednoj i SAD-a i njegovih saveznika na drugoj strani mogla gurnuti Bliski istok u rat.

Izjave generala Salamija prenijele su agencije Tasnim i Fars, bliske ultrakonzervativnoj struji u Iranu.

‘Maligni tumor koji treba uništiti’

O tome je izvijestila i državna agencija Irna, ali u okviru članka naslovljenog “Neprijatelji trpe nepovratno slabljenje”.

Irna je naglasak stavila na Salamijeve izjave da će Iran, uprkos “neprijateljstvu” koje mu se iskazuje, i dalje jačati i na kraju trijumfirati nad protivnicima.

Neprijateljstvo prema Izraelu konstanta je iranske politike od Islamske revolucije 1979. i Teheran otvoreno podržava palestinske naoružane grupe, poput Hamasa i Islamskog džihada, kao i libanski Hezbollah.

Vrhovni iranski vođa, ajatolah Ali Khamenei, u junu prošle godine ponovio je stari stav Teherana da je Izrael “maligni tumor” Bliskog istoka koji treba “ukloniti i uništiti”.

Iako neki iranski generali često izražavaju želju za uništenjem Izraela i ističu kapacitet da unište Tel Aviv, u zvaničnim izjavama već nekoliko godina obazrivo se predviđa da će Izrael prestati postojati zbog vlastite “arogancije”, a ne uslijed iranskog napada.

Khamenei je prorekao da će se nestanak Izraela dogoditi 2040.

Izvor: Agencije