Irački premijer tvrdi: S. Arabija želi izbjeći rat s Iranom

Abdul Mahdi se tokom posjete Saudijskoj Arabiji sastao s kraljem Salmanom (Reuters)
Abdul Mahdi se tokom posjete Saudijskoj Arabiji sastao s kraljem Salmanom (Reuters)

Irački premijer Adel Abdul Mahdi kaže da vjeruje da Saudijska Arabija nastoji da deeskalira napetosti sa svojim regionalnim neprijateljem Iranom, dodavši da je u svačijem interesu da se spriječi daljnji rat u regiji.

Abdul Mahdi je to kazao u ekskluzivnom intervju za Al Jazeeru, a dijelovi tog razgovora su objavljeni u ponedjeljak, nekoliko dana nakon što je posjetio kraljevinu, gdje je obavio razgovore s kraljem Salmanom.

“Niko ne posjeduje oružja nužna da se svom neprijatelju zada smrtonosni udarac. Haos i razaranje će pogoditi regiju u cijelosti”, rekao je on.

Abdul Hadi je naglasio nužnost rješavanja dugotrajnog sukoba u Jemenu kao uvod u postizanje regionalnog mira.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima je intervenirala u Jemenu u martu 2015, nakon što su pobunjenici iz pokreta Husi zauzeli prijestolnicu Sanau te protjerali međunarodno priznatu vladu predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadiija.

U sukobu su ubijeni deseci hiljada ljudi, a milioni osoba su dovedeni na rub gladi, zbog čega je UN stanje u Jemenu nazvao “najgorom humanitarnom krizom u svijetu”.

Optužbe Rijada

Saudijska Arabija, koja podržava snage jemenske vlade, odavno optužuje Iran da podržava pokret Hsui i da ih snabdijeva oružjem. Teheran tvrdi da pobunjenike podržava diplomatski i politički, ali negira da im pruža vojnu pomoć.

U međuvremenu su napetosti između saudijskog saveznika – Sjedinjenih Američkih Država – i Irana eskalirale od prošlogodišnje odluke predsjednika Donalda Trumpa da povuče Washington iz Iranskog nuklearnog sporazuma, postignutog 2015, te odluke da ponovno nametne paralizirajuće sankcije u sklopu kampanje “maksimalnog pritiska” protiv Teherana.

Odnosi su dodatno zategnuti nakon što su SAD i Saudijska Arabija optužili Iran da stoji iza napada za koji su odgovornost preuzeli Husi, u kojem su zapaljena dva velika naftna postrojenja Saudi Aramcoa 14. septembra.

Napad pred zoru na Abqaiq – najveće postrojenje za preradu nafte u svijetu –te na naftno polje Khurais smanjilo je više od polovine proizvodnje sirove nafte najvećeg svjetskog izvoznika.

Teheran je negirao učešće i optužio je Washington da koristi napade da opravda buduće akcije protiv Irana.

Rješenje za napetosti

U razgovoru je Abdul Mahdi iskazao nadu da se rješenje može pronaći. “Svako je otvoren za dijalog”, rekao je on. “Iran kaže da je spreman da pregovara ako se ukinu sankcije; SAD također traži dijalog… ni Saudijska Arabija nije zatvorila vrata dijalogu”, dodao je Abdul Hadi.

“Postoje brojne zemlje, a Irak je među njima, koje mogu pružiti rješenje ili mjesto na kojem se rješenje može pronaći”.

On je to rekao u periodu kada je krunski princ Mohamed bin Salman – de facto lider Saudijske Arabije – kazao u intervju za emisiju 60 minuta kuće CBS, objavljenog u nedjelju, da i on preferira mirno rješenje, opisujući ga kao “mnogo boljim od vojne” opcije.

Zasebno su irački mediji objavili da Abdul Mahdi planira da uskoro posjeti Iran, s ciljem da smanji regionalne tenzije.

Upitan da li Bagdad ima ikakve informacije o tome ko stoji iza prošlomjesečnih napada na milicije koje Iran podržava u Iraku, Abdul Mahdi je kazao da je vlada imala “indikacije” da je Izrael možda odgovoran.

“Neke od istraga koje su provele iračke vlasti pružile su važne indikacije da je Izrael iza nekih od tih napada”, rekao je premijer, dodavši da vladi još nedostaje “opipljiv dokaz”.

Zvanično nazvane Snage narodne mobilizacije, šiitske milicije su optužile Izrael da je izveo napade uz odobrenje SAD-a.

Izrael nije ni negirao ni potvrdio učešće u napadima.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO