Bin Salman: Nipošto nisam naručio ubistvo Khashoggija

'Ako zločin nad saudijskim državljaninom počine zvaničnici koji rade za saudijsku vladu, ja kao čelnik moram preuzeti odgovornost,' rekao je Bin Salman (AP)

Prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, i de facto vladar Saudijske Arabije, negirao je u intervjuu za američki CBS u nedjelju da je naredio ubistvo novinara Jamala Khashoggija prije gotovo godinu dana ali je rekao da na kraju ipak preuzima “punu odgovornost” za ono što se desilo jer je vođa države.

“Nipošto. Bio je to strašan zločin. Ali u cijelosti preuzimam odgovornost kao čelnik Saudijske Arabije, posebno zato što su to učinili pojedinci koji rade za saudijsku vladu”, odgovorio je. “Ako zločin nad saudijskim državljaninom počine zvaničnici koji rade za saudijsku vladu, ja kao čelnik moram preuzeti odgovornost. To je bila pogreška”, rekao je bin Salman, Hina prenosi AFP.

Tijelo novinara kojem se gubi svaki trag nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu nije pronađeno a okolnosti njegova ubojstva nikad nisu rasvijetljene.

Cengiz: Čisti politički manevar

Mohammada bin Salmana je optužio nezavisni stručnjak UN-a koji je pronašao “sigurne dokaze” o njegovoj umiješanosti a CIA misli da je prijestolonasljednik najvjerojatnije naredio ubistvo.

Saudijsko pravosuđe je pak nastojalo otkloniti sumnju sa saudijskog čelnika i uhapsilo je više od dvadeset ljudi u okviru istrage o tom ubistvu, od kojih petorici prijeti smrtna kazna.

Posljednji komentari saudijskog prijestolonasljednika odgovaraju onim iz kratkog najavnog videoklipa PBS-ovog dokumentarca u kojem je rekao: “Na mene pada sva odgovornost jer se sve desilo tokom moje dužnosti.”

Hatice Cengiz, zaručnica Jamala Khashoggija, opisala je komentare saudijskog prijestolonasljednika “čistim političkim manevrom”.

“Govoreći da se sve desilo za vrijeme njegove dužnosti, svijetu šalje poruku da je utjecajniji od kralja Saudijske Arabije, i da je pravi vođa države”, rekla je Cengiz.

Izvor: Al Jazeera i agencije