Turska testirala motor bespilotne letjelice ‘Riba koja leti’

Letjelica je opremljena savremenim elektroničkim i komunikacijskim uređajima za izviđačke misije (EPA)

Turska kompanija “Baykar” izvela je uspješan test rada motora borbene bespilotne letjelice Akinci, poznate i kao “Riba koja leti”, javlja Anadolija.

Dokazani opskrbitelj oružanih snaga Turske, kompanija Baykar radi na proizvodnji nove i efikasne bespilotne letjelice koja će u mnogim operacijama moći zamijeniti borbene avione.

Tehnički direktor “Baykara” Selcuk Bayraktar saopćio je da je jutros uspješno izveden test paljenja i rada motora koji je specijalno izrađen za letjelicu Akinci.

“Danas smo kompletirali važan test. U narednoj fazi letjelica će biti pokrenuta, a onda će poletjeti”, saopćio je Bayraktar.

Može zamijeniti vojne avione

Šef odbrambene industrije Turske Ismail Demir također je REkao da je jutrošnji test važan iskorak u jačanju odbrambenih kapaciteta te zemlje.

“Turske zračne snage od 2015. koriste bespilotne letjelice domaće proizvodnje i one su postale izuzetno važne u borbi protiv terorizma. Razvojem Akincija ti kapaciteti bit će znatno ojačani. Čestitam, nastavljamo s radom”, poručio je Demir.

Akinci doseže visinu do 12,2 kilometara i u zraku može ostati 24 sata. Nosivost mu je do 1.350 kilograma i sposoban je u mnogim misijama zamijeniti vojne avione.

Opremljen je savremenim elektroničkim i komunikacijskim uređajima za izviđačke misije, te projektilima koji se također proizvode u Turskoj.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO