Iran slavi lansiranje bespilotne letjelice ‘Kian’

Kompanija Qods uspjela je proizvesti bespilotnu letjelicu 'Muhajir 1985' tokom Iransko-iračkog rata

Iran je u nedjelju predstavio bespilotnu letjelicu “Kian”, saopćivši da je “posljednje vojno dostignuće dizajnirano, proizvedeno i testirano u roku godinu dana”.

Iran je ranije najavio proizvodnju velikog broja domaćih bespilotnih letjelica i reprodukciju američke letjelice RQ-170, koju je zarobio 2011.

Tokom ceremonije otkrivanja bespilotne letjelice u glavnom gradu Teheranu brigadni general Alireza Sabahifard, zapovjednik iranske protivzračne odbrane, izjavio je da su domaći stručnjaci dizajnirali letjelicu za obavljanje misija s visokom preciznošću, koja može postići veliku brzinu u misijama presretanja, izviđanja i kontinuiranog letenja na visini 5.000 metara.”

Sabahifard navodi da nova visokoprecizna bespilotna letjelica “Kian” može letjeti “više od 1.000 kilometara te locirati i napasti ciljeve na neprijateljskoj teritoriji i izvesti zračnu odbranu svojih teritorija”.

‘Po nalogu vrhovnog zapovjednika’

Naglasio je da je “letjelica u potpunosti iranske proizvodnje, a proizvela ju je jedinica bespilotne avijacije u protivzračnoj odbrani iranske vojske, po nalogu vrhovnog zapovjednika”.

Iranski kanal Khabar TV prenosi da je nova bespilotna letjelica na mlazni pogon i dolazi u dva modela.

Sposobna je za vršenje “nadzora i izviđačkih misija, a karakterizira je narančasto-bijela boja. Dron, koji će obavljati misije nadziranja i napadati ciljeve s velikom preciznošću, također je sposoban nositi razne vrste municije”.

Otkrivanje drona uslijedilo je u vrijeme sve većih tenzija sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su eskalirale prošle godine nakon povlačenja američkog predsjednika Donalda Trumpa iz nuklearnog sporazuma iz 2015. potpisanog između Irana i svjetskih sila.

Vježbe ‘Održiva sigurnost 98’

U pomorskim vježbama u Kaspijskom moru, pokrenutima u nedjelju ujutro pod nazivom “Održiva sigurnost 98”, Iran je upotrijebio drugu vrstu bespilotnih letjelica za identificiranje ciljeva i slanje informacije direktno u zapovjedno-kontrolni centar.

Odjel za odnose s javnošću pomorskih vojnih snaga Irana saopćio je da su bespilotne letjelice srednjeg dometa “Yasir” obavljale izviđanje i nadzor nad cijelim područjem vježbi.

Fotografije su direktno slane zapovjedno-kontrolnom centru nakon utvrđivanja ciljeva na specijaliziran način.

Iran kaže da se ranije dron “Yasir” pokazao izuzetno uspješnim u otkrivanju stranih borbenih brodova u Zaljevu i slanju slika koje je snimio.

Brigadni general Aziz Naseerzadeh, zapovjednik iranske ratne avijacije, saopćio je u februaru da njegova zemlja posjeduje modernu tehnologiju u zračnom prostoru, uključujući petu generaciju bespilotnih letjelica.

Nose bombe srednje težine

Naglasio je da je njegova zemlja odlučna “razviti sposobnosti treće generacije bespilotnih letjelica i pretvoriti ih u petu generaciju”.

Prvi je put iranska kompanija Qods, koja se bavi avioindustrijom, uspjela proizvesti bespilotnu letjelicu “Muhajir 1985” tokom Iransko-iračkog rata.

Iran kaže da je letjelica tada korištena u brojnim operacijama.

U tri desetljeća Iran je razvio taj model letjelice i proizveo pet drugih tipova “srednje veličine, sposobnih nositi bombe srednje težine i raketni bacač RPG-7”.

Nakon Prvog zaljevskog rata, koji je trajao osam godina, iranske oružane snage intenzivirale su projekte dizajniranja i proizvodnje dronova te pokrenule kompaniju HESA, osim kompanije Qods, za proizvodnju bespilotnih letjelica.

Izvor: Al Jazeera