Emiru Kuvajta uručeno pismo Katara u vezi zaljevske krize

Katarsko pismo dolazi kao odgovor na pismo koje je šeik Tamim nedavno primio od šeika Al-Sabaha (Al Jazeera)

Emir Kuvajta šeik Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah primio je ručno pisano pismo od katarskog emira šeika Tamima bin Hamada Al Thanija koje je dostavio šeikh Jassim bin Hamad Al Thani, lični predstavnik emira Katara.

Kuvajtski emir primio je katarskog gosta u palači Dar Salwa, prije nego je otputovao u Sjedinjene Američke Države gdje bi se trebao sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom 12. septembra.    

Katarsko pismo dolazi kao odgovor na pismo koje je šeik Tamim nedavno primio od šeika Al-Sabaha, a posmatrači ističu kako je to povezano s kuvajtskim naporima u posredovanju s ciljem rješavanja krize u Zaljevu.

Pismo donio predsjednik Skupštine Kuvajta

Kuvajtsko pismo je u Dohu u prošli četvrtak donio predsjednik Kuvajtske narodne skupštine Marzouq al-Ghanim, koji je prisustvovao jučerašnjem sastanku, zajedno s nizom kuvajtskih zvaničnika među kojima je bio i ministar vanjskih poslova šeik Sabah al-Khaled.   

Sastanku su prisustvovali i brojni katarski zvaničnici na čelu s ministrom vanjskih poslova šeikom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem i šeikom Joaanom bin Hamadom bin Khalifom Al Thanijem. 

Pismo koje je dostavio Al-Ghanim poslano je nakon usmene poruke koju je emiru Kuvajta prenio član Vijeća ministara Saudijske Arabije princ Turki bin Mohammed bin Fahd Al Saud od saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza i prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO