Brexit bez sporazuma: Opcija koju EU ne želi

Evropska unija od britanske vlade nije dobila nijedan prijedlog kojim bi se riješio zastoj u pregovorima o Brexitu, kaže Andreeva (EPA)
Evropska unija od britanske vlade nije dobila nijedan prijedlog kojim bi se riješio zastoj u pregovorima o Brexitu, kaže Andreeva (EPA)

Evropska komisija poručila je da, iako postoji mogućnost Brexita bez sporazuma, to nije opcija koju bi Evropska unija željela.

Glasnogovornica EK-a Mina Andreeva izjavila je da Evropska unija od britanske vlade nije dobila nijedan prijedlog kojim bi se riješio zastoj u pregovorima o Brexitu, prenosi AP.

“Ne mogu saopćiti da je predložen neki konkretan prijedlog koji smo vidjeli”, navela je.

EK smatra da bi izlazak Britanije iz Unije na osnovama sporazuma postignutog između bivše britanske premijerke Therese May i Brisela bilo najbolje rješenje, prenosi Tanjug.

U pitanju je sporazum koji je, kako podsjeća Reuters, britanski parlament triput odbacio.

“Najbolji ishod bio bi Brexit na osnovama sporazuma”, rekla je glasnogovornica EK-a.

‘Vruć dan’

Britanskog premijera Borisa Johnsona očekuje “vruć” dan u parlamentu jer zastupnici iz redova laburista i torijevci koji se ne slažu s njegovom politikom namjeravaju “progurati” zakon kojim bi se spriječio izlazak zemlje iz EU-a bez sporazuma.

Prijedlog zakona primorao bi premijera da zatraži odgađanje Brexita do 31. januara 2020, osim ako zastupnici ne odobre novi dogovor ili ne glasaju za izlazak iz sporazuma do 19. oktobra.

Johnson je više puta naglasio da će Britanija napustiti EU 31. oktobra.

U ponedjeljak je izjavio da ne želi izbore, niti bi volio glasanje u parlamentu o ponovnom odgađanju Brexita.

Nakon hitne sjednice vlade Johnson je rekao da nema okolnosti pod kojima bi prihvatio odgađanje Brexita, koji je zakazan za 31. oktobar, i pozvao zastupnike da za to ne glasaju.

Šanse za dogovor

“Ako budu glasali o odgađanju, to bi ‘odsjeklo noge’ britanskoj poziciji i bilo kakvi daljnji pregovori bili bi onemogućeni. Ja ne želim izbore, vi ne želite izbore. Hajde da se držimo onoga što narod želi”, poručio je Johnson.

Insistirao je na tome da se šanse za novi dogovor sa čelnicima EU-a povećavaju jer zvaničnici EU-a znaju da Britanija ima jasnu viziju o tome šta želi.

Zastupnici koji su suprotstavljaju planovima britanskog premijera za Brexit žele usvojiti zakon koji ga primorava da zatraži odgađanje izlaska Britanije iz Evropske unije do 31. januara 2020, navodi se u kopiji zakona koju je na Twitteru objavio jedan od autora zakona.

Nacrt zakona zahtijevao bi od Johnsona da traži od EU-a da odgodi Brexit ako do 19. oktobra ne uspije postići novi izlazni sporazum s EU-om ili dobije odobrenje parlamenta da napusti evropski blok bez sporazuma o izlasku.

Pozivajući se na izvor iz vlade, Reuters je objavio da će Johnson raspisati izbore koji će biti održani 14. oktobra ako zakonodavci blokiraju mogućnost izlaska iz Evropske unije bez dogovora.

Izvor: Agencije


Povezane

Moramo se ujediniti da zaustavimo Brexit bez dogovora i ova sedmica mogla bi nam pružiti posljednju šansu, poručio je čelnik laburista Jeremy Corbyn.

02 Sep 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO