Bolsonaro će ići pred UN makar i ‘u invalidskim kolicima’

Jair Bolsonaro treba u nedjelju četvrti put biti operiran (EPA)

Predsjednik Jair Bolsonaro kojeg ovih dana čeka još jedna operacija, rekao je da je čvrsto odlučio izaći pred Opću skupštinu Ujedinjenih naroda u New Yorku kako bi branio brazilsko stajalište o Amazoniji, “makar bio (…) u invalidskim kolicima”.

“Izaći ću pred UN makar bio u invalidskim kolicima ili na nosilima, jer želim govoriti o Amazoniji”, rekao je Bolsonaro pred novinarima.

Običaj je da Brazil drži prvi govor na Općoj skupštini koja se ove godine treba održati 24. septembra.

Bolsonaro će u toj prilici svesrdno braniti brazilski suverenitet nad 60 posto Amazonije na svom teritoriju.

Premda je vojska prije sedmicu dana poslana na teren, požari se i dalje šire i od subote navečer do nedjelje navečer zabilježeno je više od hiljadu novih požara.

Jair Bolsonaro treba u nedjelju četvrti put biti operiran pošto je prije godinu dana, 6. septembra 2018., na njega pokušan atentat hladnim oružjem u kojemu je zamalo izgubio život tokom predizborne utrke. 

Treba operirati “ventralnu kilu” u trbuhu nastalu na mjestu ranijeg operativnog reza, rekli su liječnici bolnice u Sao Paulu.

Požari gore diljem Amazonije

Požari koji haraju mnogim dijelovima Amazonije izložili su Brazil jakom međunarodnom pritisku i potaknuli diplomatsku krizu s Francuskom, čiji je predsjednik Emmanuel Macron rekao da je pitanje suvereniteta nad najvećom prašumom svijeta otvoreno jer je važno za klimu čitavog planeta.

Državni zavod za svemirsko istraživanje (INPE) zabilježio je u 24 sata, od subote navečer do nedjelje navečer, oko 1.390 novih požara diljem Brazila, među njima više od polovice u Amazoniji.

Ministar obrane Fernando Azevedo e Silva rekao je da su u ponedjeljak stigla dva aviona za gašenje požara koje je poslao Čile.

Brazilski predsjednik je zbog zdravstvenih razloga otkazao sudjelovanje na regionalnom summitu o Amazoniji koji se u petak treba održati u Leticiji, u Kolumbiji, rekao je u ponedjeljak njegov glasnogovornik.

“Predsjednik u petak mora početi pripremu” za operaciju trbuha planiranu u nedjelju, zbog čega je njegovo putovanje “praktično nemoguće”, rekao je Bolsonarov glasnogovornik Oravio Rego Barros. Brazil će poslati svog predstavnika ili će zatražiti odgodu susreta, dodao je.

Izvor: Agencije