Adria Airways kažnjena zbog zavaravanja potrošača

Adria Airways
Inspekcija je ustvrdila da je Uprava trebala biti svjesna da kompanija neće moći realizirati letove (Reuters)

Tržišna inspekcija kaznila je slovensku zrakoplovnu kompaniju Adria Airways zbog zavaravanja potrošača u prodaji zrakoplovnih karata za letove, za što je uprava kompanije trebala znati da to ne čini.

Tržišna inspekcija utvrdila je nepoštenu poslovnu praksu prodaje zrakoplovnih karata jer je kompanija prodala karte potrošačima u četvrtak 24. i 25. rujna za letove u četvrtak i petak, 26. i 27. istog mjeseca, iako je situacija bila neizvjesna, a zrakoplovi Adria već su bili prizemljeni u vrijeme prodaje karata, prenosi agencija Tanjug portal SEEbiz.

“Uprava Adria Airwaysa, s obzirom na to da je imala sve informacije o financijskom poslovanju tvrtke i stvarnoj dostupnosti zrakoplova koji su pogodni za letove za koje su prodavali zrakoplovne karte, trebala je biti svjesna da kompanija zapravo neće moći realizirati letove, što bi moglo zavesti potrošače koji su dobrovoljno odlučili o letu i povjerili prijevozniku da kupi karte “, napisala je glavna tržišna inspektorica Andrejka Grlić.

Nadzor i u pogledu drugih pitanja

Tržišni inspektorat obavlja nadzor i u pogledu nekih drugih pitanja u vezi s Adria Airwaysom te će o nalazima obavijestiti javnost čim se dovrše inspekcijski postupci.

Inspekcija savjetuje putnicima da prate kretanja i odlučuju o onim zrakoplovnim kompanijama koje imaju zajamčene letove prilikom kupovine karata.

Adria Airways priopćila je u petak kako otkazuje većinu svojih letova za vikend i u ponedjeljak zbog financijskih problema.

Prethodno je u utorak ta kompanija objavila kako na dva dana obustavlja letove zbog nedostatka novca, prenijele su agencije.

Adria Airways navela je kako je u pregovorima s potencijalnim novim vlasnicima, javio je ranije Reuters.

Kako je naveo Reuters, Adria Airways je posljednja u nizu malih europskih zrakoplovnih kompanija koja je upala u financijske probleme uslijed prekomjernog razvoja kapaciteta u zrakoplovnoj industriji, velike konkurencije i visokih cijena goriva.

Otkazivanje letova zbog finansijskih problema

Zbog svojih financijkih problema, kompanija je u četvrtak i petak otkazala 158 letova, odnosno većinu planiranih, što je pogodilo više od 3.700 putnika.

Slovenija je 2016. godine prodala Adria Airways njemačkom investicijskom fondu 4K Invest.

Kompanija je od tada prodala sve svoje zrakoplove i koristila je iznajmljene letjelice za letove prema europskim destinacijama, među kojima su Njemačka, Francuska, Nizozemska, Belgija, Austrija i države Balkana.

Slovenska agencija za civilni promet CAA dala je rok kompaniji Adria Airways do 2. listopada da predstavi financijski plan kako bi zadržala dozvolu za rad.

Izvor: Agencije