Guterres: Komitet za novi ustav Sirije zasjeda u oktobru

Guterres je rekao da će poslije usvajanja novog ustava uslijediti "slobodni i pravedni izbor koje će nadgledati UN" (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres najavio je da će komitet zadužen za pravljenje novog ustava Sirije prvi put zasjedati pod pokroviteljstvom UN-a u Ženevi 30. oktobra.

Kako je prenio AP, Guterres je u saopštenju istakao da novi sirijski ustav predstavlja korak ka političkom rješenju konflikta u toj zemlji koji traje više od osam godina, piše Tanjug.

Guterres dodaje da će poslije usvajanja novog ustava uslijediti “slobodni i pravedni izbor koje će nadgledati Ujedinjeni narodi”.

On je, također, istakao da je između sirijske vlade i opozicije u ponedeljak postignut dogovor o formiranju 150-članog ustavnog komiteta.

Usvajanje amandmana

Taj komitet će, kako dodaje AP, usvajanjem amandmana izmijeniti postojeći Ustav Sirije iz 2012. ili će izraditi novi dokument.

U 150-članom glavnom komitetu bit će po 50 predstavnika vlade, opozicije i civilnog društva, dok će u manjem, 45-članom podkomitetu, biti po 15 predstavnika vlade, opozicije i civilnog društva, navodi AP.

Izvor: Agencije


Povezane

Odbor čine predstavnici Vlade i opozicije, koji bi trebali raditi na pripremi novog ustava i otvoriti put održavanju novih izbora.

Published On 23 Sep 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO