Vlada Španije spremna preuzeti kontrolu nad Katalonijom

Katalonija, Civilna garda
Špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova sprema se poslati dodatne pripadnike Civilne garde u Kataloniju (EPA)

Ministrica pravosuđa Španjolske Dolores Delgado poručila je u petak kako će Vlada posegnuti za Ustavom i preuzeti direktnu kontrolu nad autonomnom pokrajinom Katalonijom pokaže li se to nužnim nakon što je regionalni parlament u Barceloni usvojio rezoluciju kojom traži izbacivanje Civilne garde iz Katalonije te puštanje na slobodu osoba optuženih za terorizam.

“Nećemo se ni trenutka ustručavati primjene Članka 155. Ustava Španjolske zatraže li to okolnosti”, izjavila je Delgado u Madridu, gostujući na radijskoj postaji Onda Cero.

“Zagovornici neovisnosti Katalonije moraju jasno odbaciti i osuditi nasilje”, dodala je ta ministrica u socijalističkoj vladi premijera Pedra Sancheza.

Tri stranke za neovisnost Katalonije, pokrajine s približno 7,5 milijuna stanovnika, usvojile su, nakon žučne rasprave u tamošnjem parlamentu, rezoluciju kojom se pozivaju stanovnici i dužnosnici na neprihvaćanje sudskih odluka vezanih za pritvorene zagovornike neovisnosti kojima se sudi, a i za povlačenje pripadnika Civilne garde iz Katalonije.

‘Planirani teroristički napadi’

Zatražena je i amnestija za 12 katalonskih dužnosnika kojima se sudi za pobunu, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje nezakonitog referenduma o neovisnosti 2017.

Delgado je priopćila kako Vlada proučava deklaraciju usvojenu u katalonskom parlamentu, koja bi mogla imati značajke pobune.

“Ljudi zaboravljaju da je Španjolska demokratska i pravna država”, rekao je s tim u vezi ministar unutarnjih poslova Fernando Marlaska.

Ovog je tjedna Civilna garda, na temelju sudskog naloga, privela sedam osoba u Kataloniji, koje su, prema optužnici državnog odvjetništva, planirale terorističke napade u cilju stjecanja neovisnosti.

Istraga je trajala godinu, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Civilna garda pronašla je tvari i materijal za proizvodnju eksploziva u okolici Barcelone.

Dvije optužene osobe priznale su kupnju i pripremanje materijala za izradu eksploziva, izvijestile su španjolska javna televizija TVE i katalonske novine El Periodico.

Nakon sudskog saslušanja, svih sedmero uhićenih prevezeno je u pritvor u blizini Madrida.

Optuženi su za pobunu, terorizam i posjedovanje eksploziva.

ETA raspuštena 2018.

Riječ je o osobama povezanima s Odborima za obranu Republike (Comites de Defensa de la Republica – CDR).

Ta je organizacija ranije sudjelovala u masovnim prosvjedima, postavljala barikade na prometnice po Kataloniji, onemogućavala naplatu cestarina i palila gume.

Ministarstvo unutarnjih poslova sprema se poslati dodatne pripadnike Civilne garde u Kataloniju, na sjeveroistoku Španjolske.

Ta se zemlja desetljećima suočavala s bombaškim napadima baskijske separatističke skupine ETA-e, koja je oružanu borbu napustila 2011. te se raspustila 2018.

Rane u Španjolskoj još nisu zacijelile.

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra i tri stranke za neovisnost, koje imaju većinu u tamošnjem parlamentu, optužile su španjolsku vladu za represiju i stale u obranu CDR-a i uhićenih.

Tvrde da nije riječ o teroristima i da španjolska vlada želi cio pokret optužiti za nasilje.

Torra je izjavio da je pokret za neovisnost nenasilan.

Sve se to događa u trenutku iščekivanja sudske presude za 12 katalonskih dužnosnika koji su 2017. pripremili i organizirali referendum o neovisnosti iako ga je bio zabranio Ustavni sud Španjolske.

Dvije godine od referenduma

Presuda Vrhovnog suda Španjolske trebala bi biti obznanjena do 15. listopada.

Torra je rekao da će prihvatiti jedino oslobađajuću presudu.

Za četiri dana bit će dvije godine od tog referenduma, pa španjolska Civilna garda sumnja na moguće nerede i napade u Kataloniji.

Nakon referenduma 2017. te posljedičnog proglašenja “Republike Katalonije” tadašnja je španjolska konzervativna središnja vlada aktivirala članak Ustava, za što je dobila odobrenje Parlamenta, pa privremeno preuzela direktno upravljanje nad Katalonijom.

Nakon održanih prijevremenih izbora u Kataloniji bila je povukla privremenu kontrolu.

Katalonija od 1978. ima svoju vladu, parlament, policiju, škole, bolnice, a katalonski je jezik služben u tamošnjim institucijama.

Središnja vlada u Madridu upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom.

Izvor: Agencije