Trump i Rouhani: Ko nudi, a ko odbija sastanke?

Iranac čita lokalni list 'Sazandeg' s fotografijama Hassana Rouhanija i Donalda Trumpa te naslovom 'Oči u oči' na perzijskom jeziku (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izjavio je u petak da je odbio zahtjev zvaničnog Teherana da Iranu ukine sankcije u razmjenu za razgovore, prenosi agencija Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Iran je želio da im ukinem sankcije kako bismo se sastali. Ja sam, naravno, rekao NE”, napisao je Trump na Twitteru.

Za razliku od njega, predsjednik Irana Hassan Rouhani prethodno je izjavio kako je SAD ponudio da ukine sve sankcije Iranu, ali su iz Washingtona insistirali na tome da se sastanu, navedeno je na Rouhanijevom zvaničnom sajtu.

‘Toksična atmosfera maksimalnog pritiska’

Kako je naveo Rouhani, njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer Boris Johnson i predsjednik Francuske Emmanuel Macron bili su u New Yorku i svi su insistirali na tome da taj sastanak bude održan.

I SAD je saopćio da će ukinuti sankcije, rekao je Rouhani, dodavši da je bilo rasprave o tome koje će sankcije biti ukinute te kako su jasno rekli da će ukinuti sve sankcije.

“No, taj potez nije bio prihvatljiv, što znači da u atmosferi sankcija i postojanju sankcija i toksičnoj atmosferi maksimalnog pritiska, čak i ako želimo pregovarati s Amerikancima u okviru 5 + 1, niko ne može predvidjeti kakav će biti kraj i rezultat tih pregovora”, naveo je predsjednik Irana.

Izvor: Agencije