Saudijska Arabija ublažava stroga pravila za turiste

Kraljevstvo planira ublažiti strogi kod oblačenja za turistkinje od kojih se ranije zahtijevalo da nose crne ogrtače ili abaje
Kraljevstvo planira ublažiti strogi kod oblačenja za turistkinje od kojih se ranije zahtijevalo da nose crne ogrtače ili abaje

Saudijska Arabija najavila je da će otvoriti vrata stranim turistima uvodeći novi vizni program za 49 zemalja kako bi privukla strane kompanije da investiraju u turistički sektor. 

Kraljevstvo će također ublažiti strogi kod oblačenja za turistkinje od kojih se ranije zahtijevalo da nose crne ogrtače ili abaje. 

Ahmed al-Khateeb, direktor saudijskog Vijeća za turizam, rekao je za agenciju Reuters da abaje neće biti obavezne za turistkinje, ali da će se morati oblačiti skromno u javnosti, uključujući i javne plaže. 

Zemlja je najavila novi vizni program i pozvala strane kompanije da investiraju u turistički sektor za koji se nada da će do 2030. činiti 10 posto bruto domaćeg proizvoda. 

Vize će biti dostupne online za 80 dolara i neće biti ograničenja za turistkinje koje ne putuju u društvu muškarca. Ulaz u muslimanske svete gradove Meku i Medinu je ograničen. 

Više detalja, uključujući spisak zemalja na koje se ovo odnosi, bit će objavljeno ove sedmice. Khateeb je rekao da su Kina, Japan, neke evropske zemlje i SAD među tim državama. 

Ostaje zabrana alkohola

Dosada su stranci koji su putovali u Saudijsku Arabiju uglavnom bili radnici, poslovni ljudi ili muslimanski hodočasnici koji su dobijali posebne vize da posjete Meku i Medinu. 

Zemlja je posljednjih godina ublažila stroge društvene norme, kao što je odvajanje žena i muškaraca u javnim prostorima i posebna pravila oblačenja za žene. 

Međutim, iako će se pravila u turizmu liberalizirati, Khateeb je istakao da alkohol ostaje zabranjen: “Imat ćemo dovoljno turista koji dolaze u Saudijsku Arabiju da uživaju u drugim stvarima.”

Planovi da se država otvori za turiste razrađivali su se godinama, ali ih je blokiralo konzervativno javno mnijenje i birokratija. 

Elektronske vize za sportske događaje i koncerte uvedene su prošlog decembra. 

Šest milijardi dolara investicija

Ovaj potez je dio planova princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana da razvije nove industrije i otvori društvo. 

Međutim, Bin Salman je dosta kritikovan zbog hapšenja aktivista, rata u Jemenu i ubistva novinara Jamala Khashoggija. 

Khateeb procjenjuje da je Saudijskoj Arabiji potrebno nekih šest milijardi dolara investicija, uključujućo 500.000 novih hotelskih soba do 2030. 

Vlasti žele da privuku 100 miliona godišnjih posjeta u 2030. Danas taj broj iznosi oko 40 miliona.

Upitan za negativnu percepciju Saudijske Arabije među nekim ljudima na Zapadu, Khateeb je rekao: “Uvjeren sam da će imati bolju procjenu kada dođu i iskuse život ovdje, i obećavam im da će otići sa odličnim uspomenama.”

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO