Afganistanci u subotu biraju predsjednika, nasilje eskalira

Skoro trećina glasačkih mjesta će biti zatvorena zbog prijetnji nasiljem (EPA)
Skoro trećina glasačkih mjesta će biti zatvorena zbog prijetnji nasiljem (EPA)

Afganistan se priprema za subotnje predsjedničke izbore u atmosferi eskalacije nasilja i prijetnji talibana, zbog čega će biti zatvorena skoro trećina glasačkih mjesta, prenosi Hina.

Pravo glasa ima 9,6 miliona registriranih birača, među kojima je oko 3,3 miliona žena, no skoro trećina glasačkih mjesta će biti zatvorena zbog prijetnji nasiljem.

Glavni izazov održavanju mirnih izbora biti će sigurnosne prijetnje talibana koji su izbore proglasili urotom “okupatora” zemlje kako bi konsolidirali svoju moć. Talibani su u više su navrata upozorili da će napasti biračka mjesta i sigurnosne snage koje će biti raspoređene tokom održavanja izbora.

Nezavisna izborna komisija, zabrinuta i zbog mogućih prevara, objavila je da će se za registraciju birača koristiti biometrijski sistem.

Pakistan zatvorio sve granične prelaze s Afganistanom

Glasači će moći izabrati jednog od 14 kandidata na listi za predsjednika, no samo dvojica imaju šanse biti izabrani na čelo države: predsjednik na odlasku Ashraf Ghani i predsjednik Izvršnog vijeća Abdulah Abdulah. Taj je dvojac vodio zemlju proteklih pet godina u vladi Nacionalnog jedinstva.

Prema anketama, u vodstvu je Abdulah Abdulah. Ukoliko niti jedan kandidat ne osvoji više od 50 posto glasova, ići će se u drugi krug.

Nakon što su talibani zaprijetili napadima na birališta, susjedni Pakistan je u petak zatvorio sve granične prelaze s Afganistanom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO