Zelenski: Trump nije vršio pritisak da se istraži Biden

Susret Zelenskog i Trumpa na marginama sjednice Generalne skupštine UN-a (EPA)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako u razgovoru američki predsjednik Donald Trump nije izvršio pritisak na njega da otvori istragu o političkom protivniku Joeu Bidenu te da ne želi biti upetljan u američke izbore, prenosi Hina.

“Niko nije izvršio pritisak na mene”, rekao je Zelenski u New Yorku tokom susreta s Trumpom.

“Oprostite, ali ne želim biti uključen u demokratske izbore SAD-a”, dodao je, govoreći na engleskom jeziku.

Istakao je kako su transkripti objavljeni. “Mislim, a vi ste ih pročitali, da nitko nije izvršio pritisak na mene”.

Trump je naglasio da želi da Ukrajina “zaustavi korupciju”, pa je ponovio da nije bilo “nikakvog pritiska” oko Bidena, njegovog političkog rivala.

Nije znao detalje o istrazi

Zelenski je kazao i kako je mislio da će biti objavljen samo Trumpov dio razgovora iz jula.

“Lično smatram da ponekad takvi razgovori između predsjednika nezavisnih država ne bi trebali biti objavljeni”, rekao je ukrajinskim medijima.

Otkrio je i kako nije znao detalje o istrazi Bidenovog sina Huntera, pa je ponovio da želi da njegov novi državni tužilac istraži sve slučajeve.

Američki mediji pisali su kako je Trump više puta od ukrajinskog predsjednika tražio da istraži je li Biden, favorit za demokratskog kandidata na izborima iduće godine, zloupotrijebio svoj položaj dok je bio potpredsjednik pod Barackom Obamom i ucijenio Ukrajinu da otpusti glavnog državnog tužitelja, koji je zbog korupcije istraživao tvrtku koja je zaposlila Bidenovog sina, nakon čega je obustavljen postupak kojim je bio obuhvaćen i Bidenov sin.

Bidenov sin Hunter bio je u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije Burisma.

Izvor: Agencije