Pompeo: Assad u maju koristio hemijsko oružje

Mike Pompeo kaže da je američki predsjednik Donald Trump energičan u odbrani svijeta od hemijskog oružja (EPA)
Mike Pompeo kaže da je američki predsjednik Donald Trump energičan u odbrani svijeta od hemijskog oružja (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u četvrtak da su Sjedinjene Američke Države došle do zaključka da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad koristio hlor kao hemijsko oružje tokom bitke s pobunjenicima u Idlibu u maju.

“Assadov režim je odgovoran za nebrojena zvjerstva, od kojih su neka na nivou ratnih zločina i zločina protiv humanosti”, rekao je Pompeo na konferenciji za novinare u New Yorku, gdje učestvuje na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Odbrana svijeta od hemijskog oružja

Kazao je da je američki predsjednik Donald Trump vrlo energičan u odbrani svijeta od hemijskog oružja, ali je odbio reći kakav bi mogao biti odgovor Washington, prenosi Reuters.

Trumpova administracija dva puta je bombardirala Siriju zbog sumnji da je Assad koristio hemijsko oružje, u aprilu 2017. i u aprilu 2018. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Sirijska vojska preuzela je kontrolu i na posljednjem dijelu teritorije u pokrajini Hama, vraćajući sela i gradove izgubljene početkom rata. U ofanzivi pokrenutoj u aprilu na sjeverozapadu zemlje, ubijene su stotine ljudi. Trenutno, nakon više od sedam godina rata, naoružana opozicija kontrolira samo neke dijelove pokrajine Idlib.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO