Čad: Veliki broj poginulih u urušavanju rudnika zlata

Strahuje se kako je najmanje 30 osoba poginulo nakon što se urušio nelegalni rudnik zlata u Čadu, naveli su zvaničnici u četvrtak, a prenijela agencija AFP.

Ministar odbrane ove afričke države Mahamat Abali Salah za ovu agenciju je kazao kako se rudnik urušio u utorak, u zoni Kouri Bougoudi koja se nalazi blizu granice sa Libijom i koja je puna nezakonitih rudnika.

Dodao je kako je „sigurno poginulo mnogo ljudi“.

„Rudnik se urušio. Ne mogu reći tačan broj žrtava, no u tim rudnicima radi jako veliki broj ljudi i sigurno ima poginulih“, istakao je Salah u izjavi za AFP.

Bande i šverceri

Oficir vojske Čada, koji je govorio pod uvjetom da mu se ne objavi identitet, naveo je kako ima „blizu 30 mrtvih“, a tu procjenu zasniva na izjavama svjedoka jer vojska još nije došla u ovaj udaljeni mali grad.

Regija Tibesti, gdje se desila nesreća, je područje bezakonja i utočište raznih bandi i švercera koji žele profitirati na iskopavanju zlata.

Veliki broj rudara je poginuo u januaru kada su se sukobile rivalske bande, a također su velike žrtve bile u borbama između Arapa iz Libije i rudara iz čadske zajednice Ouaddai, navodi AFP.

Izvor: Agencije


Povezane

Snage sigurnosti Čada prikupile su desetke komada vatrenog oružja u raciji kuća u istočnom dijelu zemlje, u kojem je na snazi izvanredno stanje. Akciju su proveli nakon stradanja mnogih civila u oružanim sukobima.

Milioni osoba u Čadu, Nigeriji, Nigeru i Kamerunu ovise o jezeru Čad, koje je nekada bilo među najvećim u Africi. Od ’60-ih godina prošlog stoljeća površina mu je smanjena za 95 posto. UN upozorava da su nestašica hrane i pothranjenost u području oko jezera dostigle kritičnu razinu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO