Bin Salman za PBS: Ubistvo Khashoggija tokom moje dužnosti

Smrt Khashoggija je izazvala svjetsku ljutnju, umrljala imidž prijestolonasljednika i poljuljala ambiciozne planove (Reuters)

Saudijski prijestolonasljednik kazao je kako nosi odgovornost za ubistvo novinara Jamala Khashoggija prošle godine, koje su izveli saudijski operativci, „jer se desilo tokom moje dužnosti“, navodi se u dokumentarcu PBS-a koji će biti objavljen naredne sedmice, piše agencija Reuters.

Mohammed bin Salman (MBS), de facto vladar kraljevstva, nije u javnosti govorio o ubistvu koje se desilo u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Centralna obavještajna agencija (CIAG) i neke zapadnjačke vlade navode kako je on naredio ubistvo, ali saudijski zvaničnici kažu kako MBS nije učestvovao u ovom zločinu.

Smrt Khashoggija je izazvala svjetsku ljutnju, umrljala imidž prijestolonasljednika i poljuljala ambiciozne planove da uvede raznolikost u ekonomiju vodećeg svjetskog izvoznika nafte, te da otvori saudijsko društvo. Od tada nije posjećivao Sjedinjene Američke Države i Evropu.

„To se desilo dok sam bio na dužnosti. Na meni je sva odgovornost jer se desilo dok sam ja bio tu“, kazao je PBS-ovom Martinu Smithu, navodi se u najavi dokumentarnog filma „Prijestolonasljednik Saudijske Arabije“ koji će biti objavljen 1. oktobra uoči prve godišnjice ubistva Khashoggija.

Nakon početnog negiranja, saudijski zvaničnici su za ubistvo okrivili odmetnute operativce. Javni tužitelj je kazao kako je tadašnji zamjenik šefa operativaca naredio povratak u domovinu Khashoggija, nekada bliskog kraljevskom dvoru koji je postao glasni kritičar dvora. Dodaje se kako je tada vodeći pregovarač ubio novinara nakon propasti razgovora o povratku.

Tajni proces

Saud al-Qahtani, bivši prvi savjetnik kralja o kojem je Reuters pisao da je Skypeom dao naredbe ubicama, dao je upute ubicama o aktivnostima Khashoggija prije operacije, navodi tužitelj.

Na pitanje kako se ubistvo moglo znati bez njegova znanja, Smith je citirao princa MBS-a koji mu je rekao: „Imamo 20 miliona ljudi. Imamo tri miliona uposlenika u administraciji“.

Smith je pitao kako su ubice mogle koristiti privatne državne avione, da bi princ odgovorio: „Imam zvaničnike, ministre koji prate stvari i oni su odgovorni. Oni imaju ovlasti da to čine.“

Protiv 11 saudijskih državljana se vodi tajni proces, no tek nekoliko je saslušanja održano. U UN-ovom izvještaju se traži istraga MBS-a i drugih zvaničnika.

Khashoggi, kolumnista Washington Posta, posljednji put je viđen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra gdje je trebao dobiti dokumentaciju potrebnu za vjenčanje. Navodno je njegovo tijelo raskomadano i uklonjeno iz zgrade, a njegovi ostaci nikad nisu nađeni.

Izvor: Agencije