Zelenski: Na mene pritisak može vršiti samo moj sin

Afera kvari američko-ukrajinske odnose, kaže Volodimir Zelenski (EPA)

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u srijedu da na njega niko ne može vršiti pritisak osim njegovog šestogodišnjeg sina, odgovarajući na pitanje je li američki predsjednik Donald Trump vršio pritisak na njega tokom telefonskog poziva u julu.

Demokrati su u utorak pokrenuli službenu istragu za opoziv Trumpa, optužujući ga da je zatražio pomoć Ukrajine kako bi utišao demokratskog protivnika Joea Bidena uoči predsjedničkih izbora sljedeće godine, podsjeća Hina. 

Trump je istragu nazvao lovom na vještice.

Trumpa optužuju da je 25. jula u telefonskom razgovoru sa Zelenskim neprimjereno pritisnuo ukrajinskog kolegu da istraži Bidena, bivšeg američkog potpredsjednika. i njegovog sina Huntera. koji je radio u ukrajinskoj kompaniji.

Trump tvrdi da nije učinio ništa nezakonito i da će objaviti transkript razgovora kasnije u srijedu kako bi to dokazao.

‘Ja sam predsjednik države’

“Niko ne može vršiti pritisak na mene jer sam ja predsjednik nezavisne države”, rekao je Zelenski ruskim novinarima u New Yorku, na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. 

“Jedina osoba koja može vršiti pritisak na mene jest moj šestogodišnji sin”, kazao je Zelenski, čije je komentare prenio kanal Rusija 24 u srijedu ujutro, uoči dogovorenog sastanka Zelenskog s Trumpom. 

Upitan hoće li nešto zatražiti od Trumpa kad se sretnu, rekao je da to “nije u ukrajinskom stilu”. 

“Ukrajina je nova snažna zemlja i ne traži ništa ni od koga. Možemo sami sebi pomoći”, kazao je.

Otkad je izbio politički skandal u koji su uključeni Trump i Ukrajina, posjeta SAD-u. koja se činila kao zlatna prilika Kijevu da poboljša odnose s najmoćnijim međunarodnim saveznikom, pretvorila se u problematičnu diplomatsku situaciju za Zelenskog.

Izvor: Agencije