Mogherini: Sve je teže štititi sporazum s Iranom

Federica Mogherini
Mogherini kaže da su lideri i narodi sa Zapadnog Balkana postali svjesni važnosti međusobne saradnje (EPA)

Visoka povjerenica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izjavila je u srijedu kako neće skrivati činjenicu da je sve teže štititi nuklearni sporazum s Iranom, ali da će nastaviti raditi na njegovoj zaštiti i rješavanju problema.

Ministri vanjskih poslova Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Rusije, Kine i Irana sastali su se u sjedištu Ujedinjenih naroda kako bi razgovarali o provedbi nuklearnog sporazuma.

Mogherini je nakon sastanka kazala kako je sporazum i dalje na snazi, prenosi Anadolija.

“Nastavit ćemo zajedno štititi sporazum imajući u vidu trenutačne poteškoće. Sporazum ima dva aspekta: jedan su nuklearna obećanja, a drugi ekonomska dimenzija u vezi s ukidanjem sankcija. U obama aspektima postoje poteškoće, ali su strane suglasne o rješavanju problema i očuvanju sporazuma. Neću kriti činjenicu da je sve teže čuvati sporazum, ali radit ćemo na njegovoj zaštiti i rješavanju problema”, rekla je Mogherini.

Neširenje nuklearnog oružja

Ministri iz pet sila koje podržavaju iranski nuklearni sporazum iz 2015. i iranska vlada kažu kako se trude sačuvati ga, prenosi Tanjug.

Naveli su da sporazum ostaje ključni element globalnog neširenja nuklearnog oružja, prenio je AP.

Iranski dužnosnik u srijedu je rekao kako je mogućnost susreta iranskog predsjednika Hassana Rouhanija i američkog predsjednika Donalda Trumpa “jednaka nuli”, prenijela je Fena.

Zarif: Diplomatija jedini put

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, pak, govoreći uoči ministarskog sastanka preostalih strana u nuklearnom sporazumu, rekao je Reutersu da je diplomacija jedini put za rješavanje spornih pitanja.

Do napetosti u vezi s iranskim nuklearnim sporazumom i programom došlo je nakon sukoba između Teherana i Washingtona koji je pojačan prošle godine, kad je američki predsjednik povukao SAD iz nuklearnog sporazuma koji su 2015. potpisali Iran i svjetske sile te ponovno uveo sankcije, koje su ugrozile gospodarstvo te zemlje.

Izvor: Agencije