Dokumentarni film Al Jazeere English nagrađen Emmyjem

Al Jazeera English dobila je brojne prestižne nagrade (Al Jazeera)
Al Jazeera English dobila je brojne prestižne nagrade (Al Jazeera)

Dokumentarni serijal Linije razdvajanja (Fault Lines), program Al Jazeere English, nagrađen je u New Yorku prestižnom nagradom Emmy u kategoriji “Izvanredno istraživačko izvještavanje u informativnom magazinu” za svoj prvi film Adoption Inc

U filmu je istraženo kako je želja američkih porodica da usvoje djecu iz Ugande otvorila put raznim zloupotrebama i prevarama. 

Komentirajući taj uspjeh, producentica i reporterka Anna Cavell rekla je da je mnogo puta, u periodu od deset godina, koliko je izvještavala iz istočne Afrike, “vidjela štetu nanesenu Afrikancima zbog dobrih namjera ljudi iz razvijenog svijeta”. 

“Nadam se da će ova nagrada pomoći da se podigne svijest o mogućim problemima prilikom usvajanja djece iz zemalja sa slabim institucijama”, kazala je ona.

Laila al-Arian, izvršna producentica, izrazila je zahvalnost žiriju Emmyja i Akademiji televizijskih umjetnosti i nauka, kao i majkama u Ugandi koje su pristale ispričati svoje bolne priče o dugogodišnjem razdvajanju od djece kao rezultat rada “industrije usvanjanja”, u kojoj je, dodala je, potrebno više nadzora i regulacija. 

Kvalitet novinarstva

Nagrađeni tim, osim Cavell i Al-Arian, čine procudentica Singeli Agnew, urednica Adrienne Haspel, viša producentica Hanaan Sarhan, te Diarmuid Jeffreys.

Giles Trendle, direktor Al Jazeere English, rekao je: “Presretni smo što smo dobili ovu prestižnu nagradu, koja svjedoči o kvalitetu našeg novinarstva i talentu naših timova.”

Al Jazeera English dobila je brojne prestižne nagrade, kao što je “Peabody” 2018. za dokumentarac The Cut, te 18 zlatnih medalja na ovogodišnjem festivalu World's Best TV and Films u New Yorku.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO