Zarif: Novi sporazum o nuklearnom programu nije prihvatljiv

Glasnogovornik iranske misije pri UN-u rekao je da je bolnica u koju Zarif želi otići udaljena samo nekoliko blokova (Reuters)
Glasnogovornik iranske misije pri UN-u rekao je da je bolnica u koju Zarif želi otići udaljena samo nekoliko blokova (Reuters)

Iran ne prihvata mogućnost da sa velikim svjetskim silama pregovara o novom nuklearnom sporazumu, izjavio je šef iranske diplomatije Mohammad Javad Zarif.

Zarif je na Twitteru napisao da evropski partneri nisu ispunili svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma s Iranom, potpisanog 2015., i da je za Teheran neprihvatljivo da o tome ponovo pregovara, prenosi Tanjug pisanje Reutersa.

Lideri Njemačke, Velike Britanije i Francuske pozvali su Iran da uđe u pregovore o novom sporazumu o svom nuklearnom programu kako bi se prevazišao zastoj u sprovođenju sporazuma iz 2015., iz kojeg se SAD povukao.

Evropske sile i dalje podržavaju sporazum

Njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emmanuel Macron i britanski premijer Boris Johnson, koji učestvuju na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku, su, međutim, dodali da i dalje podržavaju sporazum sa Iranom iz 2015.

Troje lidera je u zajedničkom saopštenju istaklo i da je jasno da je Iran odgovoran za napade na saudijska naftna postrojenja 14. septembra.

Za taj napad odgovornost je u više navrata preuzela pobunjenička grupa Husi, dok je Teheran, takođe u više navrata negirao bilo kakvu umiješanost u napad.

Iran su za napad prethodno nekoliko puta optužile SAD i Saudijska Arabija.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik Irana Hassan Rouhani izjavio je da će Iran u UN-u predstaviti plan koji bi garantovao sigurnost u Zaljevu, bez potrebe za stranim intervencijama. Tenzije u regiji porasle su nakon serije napada, a naročito poslije udara dronovima na naftna postrojenja saudijske državne kompanije Aramco.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO