Venecuela zaobilazi američke sankcije preko Evrope

Latinoameričke zemlje dogovorile su se nametnuti sankcije članovima aktuelne Vlade Venecuele (EPA)
Latinoameričke zemlje dogovorile su se nametnuti sankcije članovima aktuelne Vlade Venecuele (EPA)

Venecuelska opozicija treba veću podršku Evrope u pokušaju zbacivanja socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura sa vlasti, izjavio je opozicioni dužnosnik i optužio Vladu da koristi evropski finansijski sistem kako bi se izbjegle američke sankcije.

Opozicija i SAD smatraju prevarom ponovni izbor Madura 2018. godine i smatraju ga odgovornim za ekonomsku i političku krizu, prenosi Hina.

U ponedjeljak su latinoameričke zemlje dogovorile nametnuti sankcije članovima Madurove Vlade na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

“Cijeli svijet treba osuditi Madura, ali prvenstveno Evropa”, rekao je u New Yorku Carlos Vecchio, američki predstavnik opozicionog vođe Juana Guaida.

Maduro: Guaido je marioneta SAD-a

“Madurov režim zaobilazi američke sankcije preko Evrope”, upozorio je Vecchio.

Više od 50 zemalja priznalo je Guaida kao zakonitog čelnika Venecuele, članice OPEC-a, od kako se predsjednik Nacionalne skupštine pozvao na Ustav i samoproglasio privremenim predsjednikom u januaru, tvrdeći da je Maduro nezakonito izabran.

Maduro, koji naziva Guaida američkom marionetom, koji ga pokušava zbaciti državnim udarom, međutim, i dalje ima priznanje 193-člane Generalne skupštine UN-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO