Trump najavio jače sankcije ako Iran nastavi s prijetnjama

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da će biti pooštrene sankcije Iranu ako Teheran nastavi, kako je kazao, s prijetećim ponašanjem kao što to sada čini, javlja Anadolija.

“Sve dok traje prijeteće ponašanje Irana sankcije toj zemlji neće biti ukinute, one će čak biti i pooštrene”, rekao je on u obraćanju na 74. Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Naglasio je da je vrlo važno preduzeti određene mjere protiv Irana, dodajući da svaka zemlja u tom smislu treba hitno djelovati.

“Svaka država ima odgovornost da preduzme određene mjere protiv Irana”, rekao je američki predsjednik te istakao da su Sjedinjene Američke Države u posljednje vrijeme uvele brojne sankcije Teheranu.

Budućnost pripada ‘patriotima’

Istakao je da je Iran, uprkos sankcijama i kaznama, nastavio, kako je rekao, s istim stavovima i ponašanjem.

Također je izjavio da budućnost pripada “patriotima”, a ne “globalistima”.

“Mudre vođe uvijek stavljaju svoje ljude i svoju državu na prvo mjesto. Budućnost pripada suverenim i nezavisnim nacijama, koje štite svoje građane, poštuju svoje susjede i različitosti koje čine svaku zemlju posebnom i jedinstvenom”, rekao je on na Generalnoj skupštini UN-a.

Dotakao se i pitanja mirovnog procesa u Afganistanu, napominjući da je vrlo važno nastaviti raditi na izgradnji mira i sigurnosti.

“Napadi talibana u Afganistanu nastavljaju se, ali nikad nećemo prestati raditi za mir s našim saveznicima”, poručio je Trump.

Govorio je i o Nicolasu Maduru, sadašnjem predsjedniku Venecuele, koga je nazvao “kubanskom marionetom”.

Izvor: Al Jazeera i agencije