SAD nije izdao vize dijelu ruske delegacije u UN-u

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarat će s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom o uskraćivanju viza (EPA)
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarat će s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom o uskraćivanju viza (EPA)

Moskva priprema odgovor na odluku Sjedinjenih Američkih Država da odbije izdati vize pojedinim članovima ruske delegacije pri Ujedinjenim narodima, izjavio je zamjenik glasnogovornika ruske Dume Pjotr Tolstoj, koji je zadužen za vanjsku politiku.

“Vjerujem da je ovo kršenje međunarodnih obaveza, koje su Sjedinjene Države preuzele prilikom potpisivanja sporazuma o osnivanju sjedišta UN-a. Odgovor Rusije trebao bi biti što oštriji”, poručio je Tolstoj, prenosi Tanjug.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarat će u New Yorku s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom o uskraćivanju viza ruskoj delegaciji, potvrdila je glasnogovornica Ministarstva Marija Zaharova.

‘Neispunjavanje obaveza zemlje domaćina’

“Ovo je primjer nepoštovanja SAD-a prema članicama UN-a i neispunjavanja obaveza zemlje domaćina”, rekla je ona za agenciju TASS.

Nekoliko ruskih zvaničnika, među kojima je i predsjednik Odbora za međunarodne poslove Vijeća Federacije Rusije Konstantin Kosačev, neće moći prisustvovati zasjedanju Generalne skupštine UN-a jer im nije odobrena viza za ulazak u SAD.

“Ovo je nevjerovatan čin, koji se ne može objasniti niti opravdati”, rekao je Kosačev i potvrdio da čak 10 članova delegacije nije dobilo vize.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO