Palestinske frakcije za pomirenje Fataha i Hamasa

Osam palestinskih frakcija predstavilo je “Nacionalnu inicijativu za postizanje jedinstva i okončanje palestinske podjele”.

Frakcije su pozvale Nacionalni oslobodilački pokret (Fatah) i Islamski pokret otpora (Hamas) da nastave razgovore o pomirenju i da se pridržavaju potpisanih sporazuma radi okončanja političke podjele koja traje od sredine 2007. godine.

Aed Yaghi, jedan od predstavnika pokreta Nacionalne inicijative u Pojasu Gaze, rekao je da su napori osam frakcija koje su predstavile inicijativu zapravo nastavak egipatskih zalaganja u rješavanju ovog pitanja.

Frakcije koje stoje iza ove inicijative su: Islamski džihad, Narodni front za oslobođenje Palestine, Demokratska fronta, Palestinska narodna stranka, Pokret nacionalne inicijative, Demokratska unija Palestine – FIDA, Narodni front za oslobođenje Palestine – Generalna komanda, Podmladak narodnooslobodilačkog rata.

Četiri temelja nacionalnog jedinstva

Yaghi je tokom konferencije za novinare istaknuo potrebu održavanja sastanka Odbora za aktiviranje i razvoj Palestinske oslobodilačke organizacije – PLO sljedećeg mjeseca u egipatskom glavnom gradu Kairu, u prisustvu palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, s ciljem razvoja zajedničke nacionalne vizije i postizanja dogovora o formiranju prelazne vlade nacionalnog jedinstva do održavanja općih izbora.

Nacionalna inicijativa za postizanje jedinstva i okončanje podjele zasniva se na četiri temelja:

Prvo, prethodni sporazumi o nacionalnom pomirenju moraju se uzeti kao referenca za okončanje podjele i ponovnu uspostavu nacionalnog jedinstva.

Drugo, sastanak Odbora za aktiviranje i razvoj PLO-a (generalni sekretari) bit će održan u oktobru 2019. godine u glavnom gradu Egipta, u prisustvu palestinskog predsjednika.

Frakcije su za ovaj sastanak odredile nekoliko zadataka: dogovoriti viziju, program i zajedničku strategiju nacionalne borbe te dogovoriti formiranje prelazne vlade nacionalnog jedinstva i nadzor nad njenim radom u skladu sa zakonom do održavanja općih izbora.

Treće, razdoblje između oktobra 2019. i jula 2020. godine treba posmatrati kao prelaznu fazu za ostvarivanje nacionalnog jedinstva i okončanje podjele.

To razdoblje treba biti obilježeno stvaranjem pozitivne atmosfere na terenu, uključujući prestanak napetih izjava svih stranaka, ukidanje svih mjera koje je poduzela palestinska vlada a utječu na živote građana, te ukidanje svih oblika političkog pritvora.

Vlada do kraja ove godine

Četvrto, potrebno je utvrditi raspored za prelazno razdoblje u kojem će biti provedena četiri zadatka: dogovor o formiranju prelazne vlade nacionalnog jedinstva do kraja 2019. godine, objedinjavanje izbornih zakona palestinskih nacionalnih institucija, nastavak organiziranja sastanaka Pripremnog odbora u cilju priprema za izbore Palestinskog nacionalnog vijeća i održavanje parlamentarnih, predsjedničkih i izbora za Nacionalno vijeće sredinom 2020. godine.

Ova inicijativa dolazi u svjetlu neuspjelih pokušaja posredovanja i sporazuma za okončanje političkog raskola između Fataha i Hamasa.

Posljednji takav sporazum o pomirenju dva palestinska pokreta potpisan je u Kairu 12. oktobra 2017. godine, ali nije ugledao svjetlo dana zbog neslaganja dvije strane u određenim pitanjima, ponajviše zbog osnaživanja palestinske vlade u Pojasu Gaze i pitanja zaposlenika u Pojasu Gaze koje je imenovao Hamas.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO