Merkel: Nerealni zahtjevi Teherana

Pozdravila bih razgovore SAD-a i Irana, poručila je Angela Merkel (EPA)
Pozdravila bih razgovore SAD-a i Irana, poručila je Angela Merkel (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da bi bilo dobro da dođe do razgovora između Sjedinjenih Američkih Država i Irana, ali je, nakon što je razgovarala s predsjednicima obje zemlje, rekla je da je nerealno očekivati da prethodno Washington ukine sankcije Teheranu, kako zahtijeva Islamska Republika.

“Pozdravila bih razgovore SAD-a i Irana, ali se neće dogoditi da prvo budu ukinute sve sankcije, a da se onda razgovara. Mislim da to nije realno”, kazala je ona na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, prenio je Reuters.

Iranski predsjednik Hassan Ruohani izjavio je prethodno da je otvoren za razgovor o malim izmjenama, dodacima ili amandmanima na nuklearni sporazum iz 2015. godine s velikim silama ako SAD ukine sankcije Teheranu.

Trump najavio nove sankcije

“Spreman sam razgovarati o malim izmjenama, dodacima ili amandmanima na sporazum ako sankcije budu ukinute”, rekao je on u New Yorku, gdje prisustvuje zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

Američki predsjednik Donald Trump povukao je prošle godine SAD iz nuklearnog sporazuma koji je Iran potpisao s velikim silama silama i uveo nove, oštrije sankcije Teheranu.

On je u utorak najavio nove sankcije Iranu ako Teheran nastavi s prijetnjama.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO