Maduro u Moskvi radi sastanka s Putinom

Maduro se posljednji put sastao s Putinom u Rusiji u decembru prošle godine (EPA)
Maduro se posljednji put sastao s Putinom u Rusiji u decembru prošle godine (EPA)

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro, u sukobu s opozicijskim čelnikom Juanom Guaidoom, stigao je u utorak u Moskvu na susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o uplitanju trećih zemalja u dešavanja u Venecueli, prenosi Hina.

Maduro je na Twitteru napisao da je stigao u Rusiju učvrstiti “historijske i vrlo pozitivne veze” između dvije zemlje.

“Bratstvo koje smo godinama gradili usmjereno je na stvaranje uspješne budućnosti Venecuele”, napisao je.

Dvojica predsjednika sastat će se u srijedu u četiri oka kako bi prije svega razgovarali o direktnom uplitanju trećih zemalja u latinoamerička pitanja, naveo je Kremlj.

Nakon susreta će uslijediti rusko-venecuelski razgovori, precizirao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov. “Razgovarat će se o svim aspektima bilateralne suradnje.”

Nije poznato koliko će se Maduro zadržati u službenoj posjeti Rusiji.

Guaido se proglasio predsjednikom

Ruska prijestonica od 2. do 5. oktobra bit će domaćin godišnjeg energetskog foruma, ali još nije jasno hoće li Maduro učestvovati na njemu.

Maduro se posljednji put sastao s Putinom u Rusiji u decembru prošle godine.

Predsjednik Venecuele, na vlasti od 2013, izabran je za drugi mandat 2018. na izborima koje je opozicija bojkotirala i čije rezultate nije priznala, kao ni veliki dio međunarodne zajednice.

Krajem januara čelnik venecuelske opozicije Juan Guaido proglasio se privremenim predsjednikom, ali nije uspio srušiti socijalističkog čelnika.

Guaidoa je kao privremenog predsjednika priznalo pedesetak zemalja, ali Rusija i Kina i dalje podržavaju Madura.

Među zemljama koje podržavaju Guaidoa jesu i Sjedinjene Američke Države, koje su uvele veći broj ekonomskih sankcija kako bi Madura izložile pritisku, pa tako i embargo na naftu, glavni izvor venecuelskih prihoda.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO