Corbyn pozvao Johnsona da podnese ostavku jer zavarava Britance

Boris Johnson je zavarao zemlju i treba podnijeti ostavku, rekao je Jeremy Corbyn (EPA)
Boris Johnson je zavarao zemlju i treba podnijeti ostavku, rekao je Jeremy Corbyn (EPA)

Opozicioni vođa Jeremy Corbyn pozvao je na ostavku premijera Borisa Johnsona i obećao spriječiti “tog neizabranog premijera”, koji koristi krizu oko Brexita kako bi izveo Veliku Britaniju iz Evropske unije bez sporazuma.

Corbyn je rekao da neće pozivati na nove izbore sve dok se Brexit bez sporazuma “ne makne sa dnevnog reda” i otkrio nove karte u obračunu s Johnsonom, koji je oštro poručio u New Yorku da će predvoditi britanski izlazak 31. oktobra, prenosi Hina.

Presudom Vrhovnog suda Velike Britanije, po kojoj je Johnsonova suspenzija britanskog Parlamenta bila nezakonita, zastupnici će se u srijedu vratiti u Westminster i pokušati uvjeriti premijera da otkrije svoje planove i odbaci mogućnost Brexita bez sporazuma.

Možda ‘najkratkoročniji premijer’

“Parlament će sutra [srijeda] zasjedati. Vlada će odgovarati za ono što je učinila. Johnson je zavarao zemlju i treba podnijeti ostavku”, rekao je Corbyn na godišnjem stranačkom kongresu Laburističke stranke u Brightonu.

“Time bi [Johnson] postao najkratkovječniji premijer u historiji Velike Britanije, i to s pravom. Njegova vlada vjeruje da se pravila koja postave za sve druge neće odnositi na njih”, poručio je Corbyn i dobio aplauz, uz ovacije i povike “Johnsone, odlazi!”

Atmosfera je bila entuzijastična, za razliku od pondjeljka, kada su proevropski zastupnici kritizirali Corbyna zbog guranja svoje strategije o Brexitu u pokušaju osvajanja pobjede na izborima, a poslije održavanja posebnog kongresa na kojemu se treba odlučiti kako će se laburisti postaviti na eventualnom drugom referendumu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO