Barnier: Rješenje za Brexit nije na vidiku

Boris Johnson je i dalje odlučan izvesti Veliku Britaniju iz Evropske unije do 31. oktobra (EPA)

Glavni pregovarač Evropske unije za Brexit Michel Barnier izjavio je u ponedjeljak da će se teško pronaći izlaz iz situacije s Brexitom, jer je zahtjev britanskog premijera Borisa Johnsona da se iz sporazuma izbaci “backstop”, zaštitni mehanizam za granicu s Irskom, neprihvatljiv.

Više od tri godine nakon što su se britanski glasači na referendumu izjasnili za izlazak iz Evropske unije budućnost Brexita i dalje je neizvjesna, prenosi Hina.

Nade u sporazum koji bi olakšao prelazni period porasle su nakon što je Johnson kazao da se počinju nazirati obrisi sporazuma i nakon što je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker potvrdio da je sporazum moguć.

Johnson odlučan provesti Brexit

Barnier je izrazio u to sumnju i ponovio da EU ne može pristati na zahtjev Londona da se iz sporazuma o izlasku, bez neke ozbiljne alternative, izbaci “backstop”.

“Siguran sam da razumijete da je to neprihvatljivo”, kazao je on na konferenciji za novinare.

“S obzirom na trenutni stav Velike Britanije, vrlo je teško vidjeti kako bi mogli postići pravno operativno rješenje koje ispunjava sve ciljeve ‘backstopa’. U vrlo smo osjetljivoj i teškoj fazi”, dodao je EU pregovarač.

Johnson je i dalje odlučan izvesti zemlju iz EU-a do 31. oktobra, sa ili bez prelaznog sporazuma.

Izvor: Agencije